Pčelarstvo je grana koja može smanjiti siromaštvo

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pčelarstvo je grana koja može smanjiti siromaštvo

Učesnici Kongresa pozdravili su priliku za razmjenu znanja i edukacije, te poručili da će im ovogodišnji susreti i predavanja koristiti u razvoju biznisa i rastu proizvodnje.

17.11.2019. 10:04 / Izvor: Fena

Gotovo 200 učesnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta okupilo se na dvodnevnom Kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je otvoren jučer u Sarajevu.

Na skupu su prezentirani radovi iz oblasti razvoja pčelarstva u različitim segmentima, a naglasak radnog dijela Kongresa bit će na apiterapiji i standardizaciji pčelinjih proizvoda.

Kongresu prisustvuju pčelari i prerađivači pčelarskih proizvoda, predstavnici općinskih, kantonalnih i entitetskih udruženja i pčelarskih saveza, naučni i akademski radnici i predstavnici obrazovnih institucija te predstavnici veterinarskih i poljoprivrednih zavoda i instituta.

Skupu su prisustvovali istraživači sa Univerziteta u Yorku (Ujedinjeno Kraljevstvo) koji će govoriti o mogućnostima prijenosa znanja stečenih izučavanjem ponašanja pčela.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić otvorio je kongres naglašavajući da ovaj segment privrede ima veliki potencijal, te je najavio nastavak podrške kako bi med iz Bosne i Hercegovine bio prepoznatljiv na tržištima regije i svijeta.

Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa pčelarstva Muamer Mandra kazao je Feni da su prethodna tri kongresa održana u Tuzli, Gradačcu i Bihaću, dodajući da iz godine u godinu interesiranje za ovu struku raste.

Napomenuo je da u regiji jugoistočne Evrope ne postoji ovako važan skup s međunarodnim učešćem o ovoj grani privrede, a misija Kongresa je da ujedini sve zainteresirane u prezentaciji znanja koja će biti korištena za razvoj pčelarstva i ruralnih područja općenito.

Ocijenio je da je ova grana privrede nedovoljno iskorištena, a postoji veliki potencijal. Godišnja konzumacija meda je 5.000 tona, uvozi se 300 tona meda, dok se izvozi tek između 15 i 20 tona, a uvozi se med lošije kvalitete.

"Potrebno je institucionalizirati i ujediniti pčelare te im pomoći da prate svjetske trendove u pčelarstvu", mišljenja je Mandra, koji je kao problem iznio neuvezanost pčelara kada je u pitanju proizvodnja i prodaja meda, kao i patvorenje meda zbog čega smatra da su kongresi mjesta gdje se razgovara o rješavaju tih problema.

Profesor i član Organizacionog odbora Kongresa Midhat Jašić u razgovoru za Fenu kaže da pčelinji proizvodi imaju svoj lanac vrijednosti koji čine svi sektori podrške pčelarstvu.

Naglasio je da pčelarstvo može poslužiti za smanjenje siromaštva posebno u ruralnim dijelovima BiH, jer ukoliko se posjeduje 60 košnica kojima se dobro upravlja, od toga može živjeti četveročlana porodica godinu dana.

Iznio je podatak da u BiH ima oko 5.000 pčelara koji imaju oko 300.000 košnica, a tu je 80 društava koja okupljaju pčelare, ali koja nisu kompaktna i organizirana što je potrebno mijenjati.

Tokom kongresa izlaganjima predstavilo se 111 autora, s oko 40 radova iz više zemalja i različitih govornih područja. U Zborniku ima pet kvalitetnih članaka, 33 sažetka, a tokom kongresa u trajanju od dva dana održali  27 predavanja.

Učesnici Kongresa pozdravili su priliku za razmjenu znanja i edukacije, te poručili da će im ovogodišnji susreti i predavanja koristiti u razvoju biznisa i rastu proizvodnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti