Stručnjaci: Crno tržište duhana će pokleknuti, ako već nije kasno

20.11.2019. 07:53 / Izvor: Nezavisne novine
Stručnjaci: Crno tržište duhana će pokleknuti, ako već nije kasno

Odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da se od iduće godine ne povećavaju akcize na cigarete stvoreni su uslovi za smanjenje crnog tržišta u prometu .

Odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da se od iduće godine ne povećavaju akcize na cigarete stvoreni su uslovi za smanjenje crnog tržišta u prometu "nikotinskih štapića", ali je to trebalo učiniti i prije, smatraju stručnjaci.

U razgovoru za "Nezavisne" Svetozar Mihajlović, dugogodišnji savjetnik u preduzeću AD "Duhan" iz Bijeljine, kaže da se dosadašnja praksa UO UIO BIH o neselektivnim akcizama pokazala pogrešnom, pa su se velike količine rezanog duhana pojavile na crnom tržištu.

"Imamo sada pojavu da jedan dio stanovništva sa niskim primanjima i penzioneri puše taj rezani duhan koji nije ni fermentisan, nego se onako sa prašinom prodaje na tezgama i pijacama širom BiH. Ova odluka UO UIO će na neki način malo zaustaviti taj trend, ali ne značajno, tako da mislim da su ranije odluke bile ishitrene i sada ih je teško popraviti", navodi Mihajlović.

Mihajlo Vidić, potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske, smatra da stopiranje rasta akciza, što se tiče privrede u BiH, nema velikog uticaja zbog malo proizvođača cigareta.

Ipak, kako ocjenjuje, to će se svakako odraziti na legalizaciju, odnosno stvaranje boljih uslova na tržištu i uvođenje u legalne tokove sadašnjeg crnog tržišta cigareta, odnosno duhana.

"Visoke akcize su pokazale da ne daju željeni rezultat u smislu punjenja budžeta. Niže akcize, a veći obuhvat bi bili daleko efikasniji", rekao je Vidić za "Nezavisne".

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS - Bijeljina, za "Nezavisne" kaže da je bilo očekivano da ne dođe do dodatnog povećanja akciza jer je para u budžetu sve manje.

Gordana Bulić iz Udruženja potrošača TK kaže da akcize treba da postoje i, kolike god bile, doprinose da mlade osobe zbog cijene manje koriste cigarete.

"Jedini problem, po nama, jeste da bi trebalo biti transparentnije - u šta se troše sredstva od akciza, na koji način se ona plasiraju ponovno po potrošačima, koja suma od tih akciza dođe u javno zdravstvo i zdravstvene fondove i šta imaju oni koji kroz cigarete plaćaju akcize? Apelujemo na građane koji kupuju cigarete da budu glasniji, da se zna u šta su potrošena i za šta su namijenjena sredstva od akciza", kazala je Bulićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti