Grad Visoko i Grad Šabac potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji

27.11.2019. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Grad Visoko i Grad Šabac potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji

Na ovaj način Grad Visoko i Grad Šabac počinju sa pripremnim aktivnostima u stvaranju modela koji će biti osnova za predpristupne aktivnosti u procesu evropskih integracija.

Grad Visoko i Grad Šabac jučer su potpisali Sporazum o saradnji kojim uspostavljaju poslovno tehničku saradnju u okviru svojih nadležnosti. Tim povodom gradonačelnica Babić upriličila je prijem za gradonačelnika Grada Šapca, Nebojšu Zelenovića i predsjedavajućeg Skupštine Grada Šapca, Nemanju Pajića.

Saradnja dva grada obuhvata stratešku saradnju u prenošenju znanja i tehnologija, zajedničkom planiranju i izvođenju donatorskih projekata u zemlji i inostranstvu sa naglaskom na aktivnu politiku zapošljavanja, usavršavanja i osposobljavanja razvojnih trening centara i inkubatora, obnovljivih izvora energije i drugih aktivnosti, a s ciljem ekonomskog rasta i razvoja jedinica lokalne samouprave.

"Šabac ima jako dobre odnose sa gradovima u regionu i saradnju na višim nivoima, te su iskusni u apliciranju prema projektima EU. Na taj način su ostvarili dobre rezultate i povukli veliki broj sredstava EU u svoj grad. Naša namjera je da koristeći njihova iskustva zajedno sa njima sva ta sredstva dovedemo u Visoko i u BiH, jer zemlja koja prednjači da bude članica EU treba se aktivno uključiti u te procese. Sva znanja koja steknemo kroz ove projekte, pomoći će nam u narednom periodu i kroz aplikacije prema fondovima EU jer očekujemo realizaciju naših dugoočekivanih projekata", izjavila je na sastanku gradonačelnica Babić.

Sporazumom je obuhvaćena i međusobna saradnja na drugim istraživačkim projektima u skladu sa relevantnim zakonskim propisima. Kao prvi zajednički projekat dva grada, a na temelju ovog Sporazuma radit će se na aplikaciji na dodjeli bespovratnih sredstava u okviru drugog poziva za podnošenje prijedloga za program prekogranične saradnje za period 2014 - 2020  Srbija – BiH, u oblasti prekvalifikacije radne snage, a paralelno će se raditi na realizaciji SEED projekta koji je već uspješno implementiran u Gradu Šapcu, a odnosi se na „Podršku za razvoj obrazovanja i zapošljavanja“.

Tim povodom gradonačelnik Grada Šapca, Nebojša Zelenović spomenuo je važnost odluke o saradnji u ovom regionu, te da sve što se radi treba da bude korisno za građane koje predstavljaju, nadajući se da kroz različite programe zajednicki mogu da dođu do najvažnijih tema građane. Također, iskazao je zadovoljstvo zbog potpisanog Sporazuma u nadi da će se učvrstiti veza sa gradovima u regionu.

Cilj saradnje dva grada jeste razmjena dobrih praksi i već stečenih iskustava u različitim međunarodnim projektima koje su Grad Šabac i Grad Visoko već realizovali, te uspostavljanje međusobnog povjerenja i tolerancije između jedinica lokalne samouprave Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na ovaj način Grad Visoko i Grad Šabac počinju sa pripremnim aktivnostima u stvaranju modela koji će biti osnova za predpristupne aktivnosti u procesu evropskih integracija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti