U Tešnju registrovano ukupno 2.420 aktivnih privrednih subjekata

26.01.2020. 10:35 / Izvor: Akta.ba

Od 01.01.2019. godine do danas na području ove Općine ukupno je registrovano 160 novih privrednih subjekata.

Protekle sedmice upriličena je posjeta predstavnika Vlade Zeničko-dobojskog kantona u sastavu Premijer ZDK, Mirza Ganić, Ministar privrede ZDK, Zlatko Jelić i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, Mirnes Bašić, Udruženju privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj.

U okviru posjete upriličen je sastanak sa članovima Upravnog odbora UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj u kompaniji Hifa-Oil d.o.o. Tešanj. Pored članova Upravnog odbora Udruženja u svojstvu domaćina, sastanku su prisustvovali i gosti Općinski načelnik, Predsjedavajući OV Tešanj, kao i direktori Opće bolnice Tešanj i Doma zdravlja Tešanj.

Na sastanku je razgovarano na više tema, dok je u fokusu razgovora bio 16. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2020, koji će se održati od 23.-26. septembra tekuće godine.

Premijer Ganić je istakao zadovoljstvo organizacijom i značajem ovog projekta, kako za općinu, tako  za kanton i cijelu BiH, te najavio podršku Vlade ZDK pri organizacijiji Sajma. Kao i prethodnih godina, Vlada će podržati organizaciju sajma, a sagledat će se i mogućnost podrške izgradnji sajmišta. Pored Vlade ZDK, i Općina Tešanj, kao dugogodišnji partner sajma, najavila je podršku u organizaciji ove značajne privredne manifestacije.

Pored sajamskih aktivnosti, razgovarano je na temu značaja i uloge kantona, općine, poslovnog ambijenta u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i o problemima koji egzistiraju i s kojim se poslovni subjekti na ovim prostorima susreću. Na temu zdravstvene problematike, na sastanku je otvoreno pitanje plaćanja određenih zdravstvenih usluga ratnim vojnim invalidima u Općoj bolnici Tešanj, a dogovoreno je da premijer, kantonalni ministar zdravstva i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja posjete ovu zdravstvenu ustanovu i s menadžmentom razmotre mogućnosti rješavanja ovog pitanja. Na temu poljoprivredne problematike, istaknuti su problemi dobijanja poljoprivrednih dozvola i pretvorbe poljoprivrednih u građevinska zemljišta.

Nadalje, najavljene su aktivnosti s ciljem da se nadležnost nad izdavanjem koncesije za crpljenje mineralne vode, koju plaća kompanija OAZA d.o.o., vrati na nivo Zeničko-dobojskog kantona, od čega bi najviše koristi imala lokalna zajednica.

"Zeničko-dobojski kanton predstavlja kičmu razvoja Bosne i Hercegovine, a paralelno tome Tešanj predstavlja kičmu razvoja Ze-Do kantona. UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj na području općine Tešanj je primjer dobre prakse, sinergije i djelovanja privrednika, a s druge strane privrednici su dobar primjer uspjeha i razvoja privrede, te  napretka lokalne zajednice, kao i kantona", istakao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Tokom posjete delagacije upriličene su posjete poljoprivrednoj farmi Ahmetlić, novootvorenoj tekstilnoj kompaniji Tony-Tex d.o.o. Jelah i AS d.o.o. Jelah, gdje su prisutnim prezentovani kompletni proizvodni pogoni i procesi navedenih kompanija.

Istaknuti statistički podaci tešanjske privrede

Općina Tešanj ima do sada registrovano ukupno 2.420 aktivnih privrednih subjekata, od čega 1.380 čine privredna društva, a preostalih 1.040 je registrovano kao samostalni obrtnici. Općina Tešanj, prema visini ostvarene dobiti, odnosno učešća  u kapitalu, ima registrovanih 19 velikih preduzeća, kao i 44 srednja preduzeća koja, zahvaljujući svojim poslovnim aktivnostima i rezultatima, danas ima veliku realizaciju dobiti od prodaje svojih proizvoda i usluga kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu, što se najbolje ogleda kroz ukupno uplaćeni porez na dobit koji su privredna društva sa područja naše općine uplatila na račune javnih prihoda u ovoj godini. Prema visini uplaćenih javnih prihoda općina Tešanj je druga općina u Zeničko-dobojskom kantonu kada je u pitanju punjenje budžeta. Takođe, važno je napomenuti da tešanjski privrednici imaju najveći iznos uplaćenog poreza na dobit u odnosu na sve ostale općine u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ukupan broj zaposlenog stanovništva koji imaju prebivalište na području općine Tešanj iznosi 13.750.

Od 01.01.2019. godine do danas na području ove Općine ukupno je registrovano 160 novih privrednih subjekata, od čega su 53 privredna društva, i 107 samostalna privrednika.

Kao rezultat navedenog, predstavljeni pokazatelji su rezultat jednog zdravog i dobro osmišljenog poslovnog ambijenta koji već duži niz godina uspješno egzistira na ovom području.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti