Hoće li doći do prodaje Fabrike duhana Mostar?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hoće li doći do prodaje Fabrike duhana Mostar?

Nekadašnji radnici nadaju se da će treći ponuđač kupiti tvornicu i da će nakon 13 godina uspjeti uvezati radni staž i otići u mirovinu.

03.02.2020. 10:46 / Izvor: BHRT

Fabrika duhana Mostar prodaje se na javnoj licitaciji od ožujka prošle godine. Nakon dva propala pokušaja i višemjesečne pauze, tek prije nekoliko dana treći zainteresirani kupac je obaviješten da može kupiti tu tvornicu.

Nekadašnji radnici nadaju se da će treći ponuđač kupiti tvornicu i da će nakon 13 godina uspjeti uvezati radni staž i otići u mirovinu.

Fabrika duhana Mostar ugašena je prije 13 godina. Od ožujka prošle godine se u postupku prodaje na javnoj dražbi koju vodi mostarski Općinski sud.

Tamo je nekada radilo oko stotinu radnika. Trećina ih je u međuvremenu umrla, a trećina čeka uvjete za mirovinu. U prodaji poduzeća neki od njih vide posljednju priliku za uvezivanjem staža i odlaskom u mirovinu, kažu nam bivše radnice Ranka i Aida.

Ranкa Paliкuća​​​, bivša radnica Fabrike duhana Mostar, "Trideset ljudi je umrlo do sada, ništa se nije ostvarilo… Bilo nam je obećano da će nam vlada uvezati staž, nama i radnicima Ere, propalo je to u vodi".

Aida Kajtaz, bivša radnica Fabrike duhana Mostar, "Prošle godine u martu je bilo ročište za prodaju FDM-a, prvi i drugi kupac nisu u roku uplatili novac, tako da je ostao ovaj treći kupac, lično bih i ja mogla u prijevremenu penziju, ako se desi uplata od strane kupca…"

Vrijednost imovine Fabrike duhana procijenjena je na 21 milijun maraka. Na javnoj dražbi najpovoljnija ponuda iznosila je tri i pol milijuna KM. Nakon što su prva dva pokušaja propala, nakon višemjesečne stanke Sud je pozvao trećeg kupca s ponudom od tri milijuna KM. U procesu kupovine susreo se s pravnim zaprekama. Sedmorica radnika još u ožujku podnijeli su žalbe na prodaju, nezadovoljni visinom cijene koja je višestruko niža od procijenjene vrijednosti poduzeća.

Mirsad Rahimić, kupac Fabrike duhana Mostar, "Bojim se da ove žalbe ne budu napravljene iz ciljanog razloga da sutra moja sredstva koja budu uplaćena na račun suda budu blokirana sve dok se te žalbe ne riješe. Radnici koji podržavaju prodaju, obratili su se za pomoć i federalnom premijeru Fadilu Novaliću, jer je Vlada vlasnik 67 posto poduzeća. Vlada je odgovorila odlukom o pokretanju stečaja".

Vlada FBiH

Donesena je odluka o izboru v. d. članova Nadzornog odbora za mandatni period od tri mjeseca. Za ispunjenje minimalnih uvjeta za stečajni postupak, potrebno je imenovati v. d. direktora Društva. Postupak imenovanja direktora Društva je u toku.

Ka stečaju vode i žalbe na prodaju, odnosno visinu ponuđene cijene FDM-a. Nije poznato jesu li i prva dva kupca zbog toga odustala od kupovine. Mostarski poduzetnik sa švicarskom adresom Mirsad Rahimić želi ulagati u rodnom gradu. Ako ne bude pronađeno rješenje za žalbe ni ova ponuda neće još dugo biti otvorena.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti