Proizvodnja mlijeka u USK manja za 1,5 miliona litara

04.02.2020. 07:49 / Izvor: Akta.ba
Proizvodnja mlijeka u USK manja za 1,5 miliona litara

Na području Unsko-sanskog kantona u protekloj kalendarskoj godini došlo je do drastičnog smanjenja proizvodnje sirovog mlijeka.

Na području Unsko-sanskog kantona u protekloj kalendarskoj godini došlo je do drastičnog smanjenja proizvodnje sirovog mlijeka i u odnosu na 2018. godinu proizvedeno je oko 1,5 miliona litara manje, pokazuju podaci koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede USK. 

"Proizvodnja mlijeka je smanjena u protekloj godini i imamo općine gdje je ova vrsta poljoprivredne proizvodnje značajno umanjena. Ukupna godišnja proizvodnja mlijeka na području Unsko-sanskog kantona u protekloj godini iznosila je 33 miliona litara i po tome smo i dalje lideri u Federaciji BiH", kazao je Sulejman Kulenović, resorni ministar poljoprivrede, izvještavaju Nezavisne. 

Također, dodaje kako je tokom prošle godine došlo i do smanjenja broja muznih grla kojih je za oko 200 manje u odnosu na 2018. godinu. Prema statističkim pokazateljima, proizvodnja mlijeka u USK je u posljednjih pet godina pala za oko 10 posto, a broj mliječnih grla smanjen sa 15.000 na 12.000. 

Udruženja koja okupljaju poljoprivredne proizvođače u Unsko-sanskom kantonu navode kako su nedostatak radne snage, nedovoljni poticaji i zakonska neuređenost najveći problemi s kojima se suočava ovdašnja poljoprivredna proizvodnja. 

Predstavnici tih udruženja nedavno su zatražili da se uvede više reda u sektor agrara po uzoru na evropske zemlje te veća izdvajanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti