DODJELA KONCESIJE

Nova flaširana voda iz Bihaća zvat će se "Una"

03.11.2023. 09:28 / Izvor: Akta.ba
ugovor

U Bihaću potpisan ugovora o dodjeli koncesije za korištenje vode izvorišta Ostrovica u Kulen Vakufu.

U Bihaću je jučer organizovano potpisivanje ugovora o dodjeli koncesije za korištenje vode izvorišta Ostrovica u Kulen Vakufu, Bihać u količini od 10.00 1/s, radi njenog pakovanja (flaširanja) i prodaje na tržištu, privrednom društvu "Green Water" d.o.o. Kulen Vakuf, Bihać.

Ugovor sa koncesionarom je, u ime Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade USK, potpisao ministar Adis Džanić.

"Ovo je danas zaista svečani čin jer stavljamo u funkciju naša prirodna bogatstva. Investicija će dovesti do novih radnih mjesta što je vodilja svima nama. Drago mi je što će simbolično ta voda imati naziv "Una" tako da se nadam da će naša Una biti na policama velikih marketa širom Evrope, nadam se i svijeta. Samim tim to će biti i turistička promocija Bihaća i Unsko-sanskog kantona", kazao je ministar Džanić. 

Rasim Sinanović, vlasnik kompanije, zahvalio se Vladi USK i gradskom vijeću što su u najkraćem mogućem roku izdali sve potrebne dozvole. 

"Nismo imali nikakve prepreke i sada idemo ka svojim planovima. Sljedeći korak je rekonstrukcija cjevovoda koji je oštećem prirodnim nepogodama, a potrebno je prikupiti i još jedan dio dokumentacije", kazao je.

Mustafa Ružnić, premijer USK pridružio se čestitkama na pokretanju ovog značajnog projekta, investiciji koja će pokrenuti proizvodnju i osigurati nova radna mjesta.

Podsjetimo, "Green water" je još 2004. godine pokrenuo proizvodnju i flaširanje vode s izvorišta Ostrovica, kada je izgradilo i neophodna postrojenja, te infrastrukturu.

Međutim, proizvodnja je trajala svega tri godine i obustavljena je zbog nesretnog slučaja, kada je stradao jedan od većinskih vlasnika fabrike. 

U međuvremenu, preduzeće je dobilo nove vlasnike i odlučilo da ponovo pokrene prekinutu proizvodnju, ali je problem bio s koncesionim pravima, čiji je rok važenja istekao. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije