VLADA USK PODRŽALA

Grad na Uni će dobiti fabriku za flaširanje vode

11.07.2023. 08:38 / Izvor: Akta.ba
fabrika vode

Vlada Unsko-sanskog kantona podržala je prijedlog pokretanju postupka dodjele koncesije preduzeću "Green water" iz Kulen Vakufa za korištenje vode s izvorišta Ostrovica, koje se nalazi nadomak pomenutog mjesta kod Bihaća, saznaje Akta.ba.

Vlada Unsko-sanskog kantona podržala je prijedlog o pokretanju postupka dodjele koncesije preduzeću "Green water" iz Kulen Vakufa za korištenje vode s izvorišta Ostrovica, koje se nalazi nadomak pomenutog mjesta kod Bihaća, saznaje Akta.ba.

"U količini od 10,00 l/s radi njenog pakovanja (flaširanja) i prodaje na tržištu, na objektima koji se nalazi na parceli označenoj kao k.č. br. 8/382 k.o. Kulen Vakuf i tvornice pitke vode koja se nalazi na parceli označenoj kao k.č. 2/29 i 2/91 k.o. Kulen Vakuf, na području grada Bihaća", kazali su iz Vlade USK.

Zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Komisija za koncesije Unsko-sanskog kantona da provedu procedure za dodjelu koncesije iz tačke I ove Odluke, u skladu sa odredbama Zakona o koncesijama Unsko-sanskog kantona i Dokumenta o politici dodjele koncesija.

Kompanija "Green water" je osnovana 2001. godine, i inače se bavi proizvodnjom osvježavajućih napitaka; proizvodnja mineralne i drugih flaširanih voda. Za direktora kompanije je imenovan Kosović Nedžad.

Podsjećamo, oni su 2004. godine pokrenuli proizvodnju i flaširanje vode s izvorišta Ostrovica, kada su izgradili i potrebna postrojenja te infrastrukturu.

Međutim, proizvodnja je trajala tri godine i obustavljena je zbog nesretnog slučaja prilikom kojeg je stradao jedan od većinskih vlasnika kompanije. U međuvremenu, kompanija je dobila nove vlasnike i odlučila da ponovo pokrene prekinutu proizvodnju, ali je problem s koncesionim pravima, čiji rok važenja je istekao.

"Zaključenjem koncesionog ugovora ostvarili bi se pozitivni finansijski efekti po grad Bihać u vidu plaćanja novčanih obaveza od strane koncesionara, a potom i zapošljavanja i novih investicija", istakao je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

Pored ovog, u Bihaću se odvija investicijska aktivnost u vidu izgradnje objekata različite namjene kumulativne vrijednosti od oko 170 miliona KM gdje je uključeno 30 kompanija.

Namjera je pojednostaviti određene procedure pribavljanja dokumentacije prilikom ishodovanja dozvola, te intenzivnija izgradnja infrastrukture u dijelovima grada koji su atraktivni za gradnju, kao i u poslovnim zonama.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije