RS u ovoj godini dobija zakon o poslovnim zonama

05.02.2020. 08:25 / Izvor: SRNA
RS u ovoj godini dobija zakon o poslovnim zonama

Petričević je ukazao da su poslovne zone sa povoljnim uslovima dobar način da se investira na područje RS-a i dodao da strani investitori imaju iste uslove kao i domaći.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske će u ovoj godini izraditi zakon o poslovnim zonama, oslanjajući se na primjere dobre prakse zemalja u regionu, a u nastojanju da RS postane atraktivna za strane ulagače, rekao je resorni ministar Vjekoslav Petričević.

On je rekao da će u četvrtak prisustvovati prezentaciji jedne od najboljih poslovnih zona u Evropi - zone Pirot, na koju će biti pozvani svi načelnici lokalnih samouprava iz Republike Srpske.

"Želimo da dobijemo najbolje zakonsko rješenje za lokalne zajednice koje imaju potrebu za takvim zonama", izjavio je Petričević novinarima u Stanarima nakon sastanka sa predstavnicima opštinskog rukovodstva.

Petričević je rekao da je na sastanku bilo riječi o lokalnim privrednim potencijalima za strane investitore, s obzirom na to da Stanari imaju formiranu poslovnu zonu po principu ključ u ruke.

On je istakao da su pojedini projekti, sa kojima se pregovara sa dijasporom iz Austrije i Njemačke, na korak do realizacije.

Petričević je ukazao da su poslovne zone sa povoljnim uslovima dobar način da se investira na područje RS-a i dodao da strani investitori imaju iste uslove kao i domaći.

"Pokretanjem posla oni ostvaraju pravo na podsticaje za zapošljavanje radnika sa Biroa, a ostvaruju i podsticaje od lokalne zajednice. Mogu i da uđu u program podsticaja koji se realizuju na nivou ministarstva u procesu nabavke novih tehnologija i proširenja kapaciteta", naveo je Petričević.

On je podsjetio da je u protekloj godini za takve projekte isplaćeno 1.400.000 KM, dok će u ovoj godini taj iznos biti duplo veći.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić najavio je da će od proljeća biti u funkciji Poslovna zona "Dragalovci" sa tri hale, na površini od oko 5.000 metara kvadratnih, a čija je izgradnja procijenjena na oko 2.750.000 KM.

Panić je naveo da je ljubljansko preduzeće "Iskra" iskazalo zainteresovanost za površinu od oko 5.000 metara kvadratnih, te će o konkretnim detaljima razgovarati naredne sedmice.

On je zahvalio institucijama RS-a za dosadašnju pomoć i podršku.

Sastanku je prisustvovao i poslanik iz Stanara u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Jerinić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti