Međuopćinska saradnja o razvoju turizma u općinama na području Majevice (Video)

13.02.2020. 08:51 / Izvor: Fena
Međuopćinska saradnja o razvoju turizma u općinama na području Majevice (Video)

Aktivnosti su ranije započete označavanjem biciklističke staze koja povezuje tih pet općina.

U organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u Čeliću je danas održan sastanak o međuopćinskoj saradnji o temi razvoja turizma u općinama na području planine Majevica.

Sastanku su prisustvovali načelnici Čelića, Lopara, Sapne, Ugljevika i Teočaka, kao i članovi međuopćinske radne grupe za planiranje i provedbu aktivnosti na razvoju turizma.

Saradnja OSCE-a i općina Čelić, Sapna ,Teočak, Lopare i Ugljevik traje od prošle godine kako bi se ojačale veze između općina te zajednički radilo na razvoju turizma na području planine Majevica.

Aktivnosti su ranije započete označavanjem biciklističke staze koja povezuje tih pet općina.

Načelnik Općine Čelić Sead Muminović kaže da je u pitanju realizacija dobrog projekta te je današnji sastanak bio prilika da se analizira dosadašnja saradnja i razgovara o narednim koracima s ciljem njenog unapređenje.

Šef terenskog ureda Misije OSCE-a BiH u Tuzli Damir Gnjidić smatra da je u pitanju projekat koji je od velika važnosti jer Bosna i Hercegovina ima dva etniteta te ja važno da ljudi shvate da su ti entiteti administrativni.

"Stoga to ne bi trebala biti prepreka u njihovom dnevnom životu. Pet općina na majevičkom prostoru imaju iste probleme i imaju iste dnevne potrebe kao i potrebu da zadrže ljude na tom prostoru, ali i za razvoj kapaciteta poput ekonomskih, turističkih i poljoprivrednih", pojašnjava Gnjidić.

Na današnjem sastanku je istaknuto da je dobra povezanost obilježila protekle godine, a načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Općine Lopare Željko Kerović napominje da se pored tog projekta još realiziraju i neki drugi projekti iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture i povratka.

Buduća saradnja bit će usmjerena ka organiziranju konferencije o razvoju turizma te je dogovoreno je da ona bude održana u aprilu ove godine u okviru aktivnosti promocije turizma na području Majevice.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti