Uspješna saradnja privrede i obrazovnih institucija

20.02.2020. 12:17 / Izvor: Akta.ba
Uspješna saradnja privrede i obrazovnih institucija

Učesnici okruglog stola diskutirali su o mogućnostima sudjelovanja privrednog sektora u Bosni i Hercegovini u kreiranju obrazovnih politika.

Okrugli stol "Unapređenje obrazovanja kroz saradnju privrede i obrazovnih institucija s primjerima dobre prakse" u organizaciji Fondacije Hastor, njemačkog GIZ-a i društva PREVENT COMPONENTS d.o.o. Goražde održan je danas u Tuzli.

Učesnici  okruglog stola diskutirali su o mogućnostima sudjelovanja privrednog sektora u Bosni i Hercegovini u kreiranju obrazovnih politika, načinima premašivanja problema nedostatka kvalificirane radne snage, inicijativama i aktivnostima koje se provode u svrhu usklađivanja obrazovnog sektora s potrebama tržišta rada,  te o standardu zanimanja i njegovom značaju za privredni sektor. 

"Uvažavajući dobru praksu koju smo imali u drugim kantonima, a vezano za saradnju između privrede i škola, konkretno na polju srednjeg stručnog obrazovanja, danas smo napravili inicijativu da do slične uspješne saradnje dođe i na području TK. Naime, uspjeli smo obezbijediti neophodne zakonske i pravne uslove da u BPK jedna škola šalje cijelo jedno svoje odjeljenje učenika za zanimanje plastičar na redovnu praksu u kompanije u svom gradu, sve u okviru formalne redovne nastave", kazao je direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin. 

Istakao je kako je cijeli proces zahtijevao puno pripreme na svim stranama i puno zagovaranja na svim nivoima. 

"Naša upornost i ispravan cilj vrlo brzo naišao je na razumijevanje i naposljetku smo postigli izniman uspjeh. Smatramo da je ovakav pristup stručnom formalnom obrazovanju jedini ispravan te pored toga što se čini dobro za poslodavce (koji dobijaju valjano edukovane buduće uposlenike), za roditelje i djecu (koja će imati priliku za adekvatnim i zaposlenjem u struci), mišljenja smo da se kroz ovaj projekat čini i jedna daleko bitnija i dugoročno važna aktivnost, a to je stvaranje atmosfere u kojoj se dobre stvari mogu, u kojoj se pružaju prilike te u kojoj se prilike pretvaraju u priče uspjeha za mlade ljude", kazao je Fijuljanin. 

Školovanje za zanimanje prerađivač plastike trenutno nudi samo jedna škola u BiH – JU Srednja stručna škola "Džemal Bijedić" Goražde. Svoja iskustva na današnjem okruglom stolu podijelio je direktor ove škole Admir Kurtović. 

"Standard zanimanja predstavlja  prvi korak ka jačanju saradnje između škole i privrede, jer on ima za svrhu definisati sva potrebna znanja, vještine te pripadajuću samostalnost i odgovornost koje određena osoba mora imati kako bi bila sposobna raditi u određenom zanimanju. Jasno definisani standardi zanimanja i standardi kvalifikacije preduslov za dobijanje kvalitetnih nastavnih planova i programa. Specifičnost standarda zanimanja za plastičare je ta što je iniciran od privrednika, tačnije od kompanije Prevent Components d.o.o. Goražde i samim tim on je garant potrebe tržišta za novim zanimanjem, i jačanju veze u realizaciji nastave između škole i tržišta rada što je osnova dualnog obrazovanja", kazao je Kurtović. 

Kompanija PREVENT COMPONENTS d.o.o. Goražde i GIZ implementiraju projekat "IDEAL- Poboljšanje i razvoj obrazovnog sistema za plastičare u Bosni i Hercegovini" u okviru programa develoPPP.de Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). 

U okviru projekta podržana je izrada standarda za zanimanje "prerađivač plastičnih masa", te je BiH postala bogatija za jedinstven dokument koji definira sva potrebna znanja i vještine koje određena osoba mora imati kako bi bila sposobna za rad u ovom zanimanju kod različitih poslodavaca u sektoru plastične industrije. Također je podržana izrada najsavremenijeg nastavnog plana i programa u BiH za pomenuto zanimanje, koji je izrađen na osnovu standarda zanimanja i usklađen u cjelosti sa potrebama tržišta rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti