Tračak nade za Aluminij: Radnici zadovoljni Abrahamovom ponudom

02.03.2020. 08:24 / Izvor: bljesak.info
Tračak nade za Aluminij: Radnici zadovoljni Abrahamovom ponudom

M.T. Abraham grupacija ne ide iz Mostara dok se stvari s Aluminijem ne finaliziraju - potvrdio je Marko Laco, regionalni direktor ove firme nakon sastanka s radnicima Aluminija u Mostaru.

"M.T. Abraham grupacija ne ide iz Mostara dok se stvari s Aluminijem ne finaliziraju - potvrdio je Marko Laco, regionalni direktor ove firme nakon sastanka s radnicima Aluminija u Mostaru. Dodao je kako je sastanak bio namijenjen da se radnici upoznaju sa ponudom ove firme za najam Aluminija, kao i sa ugovorom te procesom vraćanja na svoja radna mjesta", piše Bljesak.info.

"Tu smo došli da radnicima sve to predstavimo i da se na kraju radnicima vrati nada koju su je već pomalo počeli gubiti", dodao je Laco.

Naveo je kako cijeli proces koji M. T. Abraham grupacija vodi oko Aluminija traje osam mjeseci.

"Od tih osam mjeseci glavni direktor Amir Gross Kabiri proveo je pola vremena u Mostaru, bio je pristuan u najkritičnijim fazama kada su se donosile ključne odluke, stoga je nama bilo važno da se radnici Aluminija uvjere da gospodin Kabiri i M. T. Abraham grupacija ne idu iz Mostara dok se stvari ne finaliziraju", rekao je Laco.

Otklanjaju se pravni nedostaci Ugovora

Dodao je kako se trenutno radi na otklanjaju pravnih nedostataka u ugovoru koji je vraćen od Vlade FBiH.

"Naš pravni tim aktivno radi već 10 dana na uklanjanju nesuglasica i pravnih nepravilnosti koje su bile uočene od Vlade FBiH, kojoj se ja moram zahvaliti što su nam dali doznaja da imamo nepravilnosti. Novi ispravljeni ugovor ide ponovno službenim putem Vladi FBiH koja će nastaviti proceduru i očekujemo da ćemo imati potpisan ugovor", zaključio je Laco.

Kabiri poručio radnicima da ostaje u Mostaru "do kraja"

"Posljednih devet mjeseci, zajedno s našim partnerima, a to su dvije vodeće državne kineske firme, NFC i CMEC, radili smo dan i noć kako bismo razumjeli potencijal i potrebe aluminija te kako bismo ponašli rješenje koje će oživjeti Aluminij i spriječiti bankrot kompanije", rekao je Kabiri.

Dodao je kako pored svih nagađanja i manipulacija, nitko drugi za budućnost Aluminija nije uradio ni približno kao M. T. Abraham grupacija.

"Ja ne ulažem u zgrade i ljevaonice, ja ulažem u ljude koji će raditi na tim mjestima i koji će Aluminij opet učiniti globalnim igračem", dodao je Kabiri.

"Dao sam instrukciju svojim advokatima da isprave Ugovor u skladu sa prijedlogom Vlade FBiH i sljedeće sedmice ćemo ponovno uputiti Ugovor u proceduru", dodao je.

Na kraju je radnicima poručio:

"Stojim ovdje pred vama s jednom jasnom porukom - neću odustati od vas i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti u proizvodnim pogonima Aluminija, jer zajedno vjerujemo u Aluminij i u vas i smatram da su problemi iza nas."

Dodao je i kako će on lično ostati u Mostaru i posvetiti se sa svojim timom da urade sve kako bi se potpisao Ugovor o najmu te kako bi zajedno s radncima vratili Aluminiju staru slavu.

Radnici zadovoljni i žele natrag na posao

I radnici su zadovoljni onime što su čuli na sastanku.

"Kao radnik ocijenio bi ponudu jako dobrom, kao dioničar malo manje dobrom, ali sve u svemu spoznaja da se može vratit 230 ljudi u roku od godinu dana je nevjerojatna. Kao čovjek sam za, kao član NO sam za i uvijek ću to podržati, tko god da se vrati od kolega siguran sam da će 230 obitelji dobit kruh", rekao je jedan od predstavnika radnika koji je prisustvovao sastanku.

Podsjetimo, početkom februara Nadzorni odbor mostarskog "Aluminija" podržao je ponudu izraelsko-kineske grupacije koju predvodi M.T. Abraham Group, prema kojoj bi joj Aluminijevi pogoni bili iznajmljeni, te dodatno zatražio da se u roku od pet godina angažira svih 900 radnika koliko ih je radilo prilikom njegovog gašenja.

Predsjednik M.T. Abraham Group Amir Gross Kabiri nedavno je rekao da bi prvo pokrenuo pogon Ljevaonice, a postupno pokušao pokrenuti pogone Anoda i Elektrolize koja je najveći potrošač električne energije.

Mostarski Aluminij je nakon ratnih razaranja uz podršku Hrvatske bio ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u julu pošto je isključen s napajanja električne energije zbog dugova koji su se popeli na 220 miliona eura. U kompaniji ukupno je bilo zaposleno oko 900 radnika i bila je dugo vremena najveći izvoznik iz BiH te najvažnija tvornica u Hercegovini. Njenim gašenjem ugroženo je postojanje i velikog broja manjih kompanija koje su im bili partneri ili su se bavile obradom metala aluminija, ali i luke Ploče, te Hrvatskih željeznica i Željeznica federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti