Otvoren novi terminal u Živinicama, počinje zanavljanje naftnih rezervi (VIDEO)

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Otvoren novi terminal u Živinicama, počinje zanavljanje naftnih rezervi (VIDEO)

Podsjetio je da je u ovoj godini, krajem augusta ili početkom septembra, planiran početak izgradnje terminala u Blažuju i Bihaću.

04.03.2020. 14:32 / Izvor: Fena

Terminali Federacije BiH danas su u Živinicama otvorili novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata, što predstavlja početak zanavljanja obavezujućih rezervi nafte i naftnih derivata.

Predsjednik Uprave privrednog društva ''Operator-Terminali Federacije'' d.o.o. Sarajevo Hermedin Zornić novinarima je kazao da je ovo važan korak za Terminale i čitavu Federaciju.

Naveo je da je u Živinicama završena prva faza projekta. Terminal je sada zapremine šest miliona litara, a do kraja godine trebao bi biti završen u potpunosti, kada će moći skladištiti oko 46 miliona litara.

Podsjetio je da je u ovoj godini, krajem augusta ili početkom septembra, planiran početak izgradnje terminala u Blažuju i Bihaću.

"Nadamo se da ćemo do 2023. godine, u skladu sa Direktivom Evropske unije ispuniti ono što se od nas očekuje, imati terminale i rezerve", rekao je Zornić

Naglasio je da je ovo početak zanavljanja rezervi naftnih derivata.

"Donošenjem Zakona o naftnim derivatima i potpisivanjem Direktive EU Federacija BiH mora imati obavezujuće naftne derivate", naglasio je Zornić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je poručio da je otvaranje terminala značajan događaj za industriju Federacije BiH i BiH.

"Mi smo danas korak do ispunjenja cilja da Federacija ima 90-dnevne zalihe nafte. Zahtijevam od Uprave i Nadzornog odbora da se naredne godine u isto vrijeme sastanemo ispred terminala u Blažuju i otvorimo prvu fazu, a naredne godine u Bihaću", rekao je Džindić.

Nakon toga, istakao je, treba biti započeta prva faza u Mostaru.

"Sa ta četiri terminala ispunit ćemo uslov", kazao je Džindić.

Naglasio je da je za Federaciju od velikog značaja da ima zalihe naftnih derivata da bi se u slučaju poremećaja mogla održati industrija.

Federacija BiH ima osam terminala od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski. Ukupna zapremina je 200 miliona litara.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti