Drvnu industriju najviše pogađa odlazak kvalifikovanih radnika

05.03.2020. 12:46 / Izvor: Fena
Drvnu industriju najviše pogađa odlazak kvalifikovanih radnika

Drvni sektor BiH tradicionalno je izvozno orjentiran i već dugi niz godina ostvaruje pozitivan trgovinski bilans.

Drvni sektor BiH tradicionalno je izvozno orjentiran i već dugi niz godina ostvaruje pozitivan trgovinski bilans.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, drvni sektor u 2019. godine u ukupnom izvozu privrede BiH učestvovao sa 11,2 posto, a u uvozu s 2,1 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 322,1 posto.

Kako je kazala sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Selma Bašagić drvna industrija u posljednjih nekoliko godina načelno u izvozu BiH učestvuje s oko 11 posto.

"Prošla godina je relativno bila dobra za drvnu industriju, ništa spektakularno, a imala je pad od tri posto u odnosu na 2018., do kojeg je došlo uglavnom kao posljedica pada izvoza ogrijevnog drveta i rezane građe, što je uredu. Namještaj je s druge strane zabilježio porast izvoza od 2,7 posto, a ukupan izvoz je bio veći od 1,330.000.000 KM, s najvećim učešćem namještaja, većim od 500 miliona. Namještaj svake godine ima trend porasta izvoza", kazala je Bašagić.

Ističe da nije sigurno šta će se desiti u narednim godinama, te da će na izvoz sigurno značajno uticati recesija na tržištu Njemačke, koje je jedno od najvećih na svijetu.

Izostanak zakona o šumama u Federaciji BiH oko isporuke sirovine i odlazak kvalifikovane radne snage predstavljaju velike probleme za drvnu industriju u BiH. Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Branko Marković ističe da je pred ovom industrijom mnogo izazova kako bi održala trend rasta koji bilježi u godinama iza sebe.

"Po nama ovo je najkompleksnija i najzahtjevnija grana industrije. Odlazak radne snage nas vjerovatno najviše pogađa. Imamo problem s nekvalifikovanom radnom snagom, te problem s visokim poreskim obavezama i zahtjevnim inostranim tržištem koje apsolutno ne prašta ni najmanje greške. Rješenja postoje, ali u ovom trenutku konkretnih nema jer se na nas održava stanje u cijeloj državi. Problemi se ne mogu kratkoročno riješiti, ali ja vjerujem da zajedničkim naporima do rješenja možemo doći", objašnjava Marković.

Smanjenje poreskih obaveza na plate radnika, gdje bi se dio sredstava preusmjerio na lične dohotke radnika, u određenoj mjeri bi zaustavilo odlazak radne snage u potrazi za boljim uslovima. Predstavnici drvne industrije i šumarstva tražili su od predstavnika vlasti pomoć i razumijevanje kako bi se našla rješenja za ove probleme, ali odgovor još uvijek čekaju.

"Kao privrednici uvijek smo spremni za dijalog. Tu smo u službi naših kompanija i radnika, dajemo doprinos društvu. Potrebna nam je veća sinergija društva. Mnogo bi nam pomoglo školstvo kroz kvalifikovanje radne snage i osnivanjem smjerova koji su potrebni privredi. Nedostatak kvalifikovane radne snage bi se mogao rješiti u nekoliko sljedećih godina", podvukao je Marković.

Na Mašinskom fakultetu uz pomoć USAID-a započet je projekt obučavanja, odnosno dokvalifikacije radnika drvne industrije. Kroz projekt u ovoj godini je prošlo 25 osoba, a bit će nastavljen i u narednim godinama i trebao bi u određenoj mjeri pomoći pri rješevanju problema nedostatka kvalifikovane radne snage.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti