Suad Ećo: Domaće tržište je blokirano, poslodavci u neizvjesnosti

23.03.2020. 14:12 / Izvor: Akta.ba
Suad Ećo: Domaće tržište je blokirano, poslodavci u neizvjesnosti

Suad Ećo, direktor kompanije Ećo Company uputio je danas Kriznom štabu FBiH za privredu inicijativu.

Suad Ećo, direktor kompanije Ećo Company uputio je danas Kriznom štabu FBiH za privredu inicijativu tj. prijedlog koji se treba uputiti premijeru federalne Vlade Fadilu Novaliću i ostalim članovima Vlade, a po pitanju ekonomskih mjera čije je donošenje neophodno kako bi se očuvala radna mjesta.

"Predlažem da se uputi prijedlog samo sa jednom konkretnom tačkom tj. zahtjevom a to je da se za mjesec mart, april, maj za sve firme donese uredba da su poslodavci obavezni isplatiti radniku 80 % minimalnu plaću, a razliku do pune minimalne plaće i doprinose da preuzme Vlada", navodi on za portal Akta.ba.

Također, dodaje, treba donijeti odluku o zabrani otpuštanja radnika naredna tri mjeseca ukoliko Vlada prihvati gore predloženu mjeru.

Ećo ističe da ga je od jutros više firmi zvalo sa jako velikim brojem radnika, pogotovo iz drvne industrije, sa upitima šta i kako dalje. 

"Firme su već od februara u problemima i ovaj period su iskoristili za prinudne godišnje odmore i plaćena osustva za svoje radnike. Plaće i doprinose su uredno platili. Proizvodnja i poslovi gotovo da se nisu ni odvijali ili su bili otežani. Mjesec mart je gotov, pa imamo totalnu blokadu. Uplate koje su trebale biti od ino kupaca su blokirane, novih narudžbi i uplata nema, domaće tržište totalno blokirano", ističe Ećo.

Naglašava da se firme, nakon što su iskoristile sve moćnosti u ovakvim okolnostima, nalaze u neizvjesnosti i dilemi šta dalje sa svojim uposlenicima . 

"Pitanje je da li radnike slati na plaćeno osustvo, neplaćeno ili u najgorem mogućem scenariju da već uveliko počnu sa otkazima. Ovo su dileme i svi traže mišljenje i pomoć kako dalje", poručuje Ećo, nadajući se da će po ovom pitanju imati više prijedloga koje će se objeniti sa jedinstvenim stavom sa kojim pod hitno danas, a najkasnije sutra, treba ići prema Vladi .

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti