Milićević: Uspostaviti mehanizam praćenja utroška sredstava

24.03.2020. 13:18 / Izvor: Fena
Milićević: Uspostaviti mehanizam praćenja utroška sredstava

Federalni stožer pravi stalnu analizu o svim aktivnostima i problemima u implementaciji pojedinih zapovjedi koje su već do sada izdate.

Zamjenica premijera Federacije Bosne i Hercegovine i ministrica financija i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite Jelka Milićević potvrdila je danas da im se javljaju brojne međunarodne organizacije i ambasade nudeći pomoć u smislu nabavke potrebne opreme u borbi protiv širenja novog koronavirusa Covid-19.

Kako je naglasila, Vlada je opredijeljena da se pažljivo radi prikupljanje sredstava i distribuiranje opreme na cijelom prostoru Federacije, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je institucija koja ima svu potrebnu logistiku i stručnost da sagleda potrebe zdravstvenih ustanova i inspekcijskih organa kao i koja je to prioritetna oprema za nabavku.

"Nakon takve liste mi ćemo odgovoriti svim upitima, a odluke će donositi Federalni stožer Civilne zaštite i potvrđivat će ih Vlada Federacije. Na taj način želimo uvesti kontrolni mehanizam za utrošak tih sredstava", pojasnila je Milićević.

Istaknula je da u Budžetu Federacije postoje sredstava koja su prikupljana po Zakonu o zaštiti i spašavanju te niti jedna KM iz tih sredstava nije potrošena nenamjenski, a to je i garancija da će se nabaviti sve ono što je hitno.

Federalni stožer pravi stalnu analizu o svim aktivnostima i problemima u implementaciji pojedinih zapovjedi koje su već do sada izdate.

Milićević je danas potvrdila i da se razmatra mogućnost otvaranja posebnih računa u Vladi FBiH za namjensko prikupljanje sredstava budžetskih i vanbudžetskih korisnika (pravnih subjekata i fizičkih osoba) koji će služiti kao osnova za formiranje određenih fondova i interventnih fondova.

"Novac ne sprečava nesreće, ali ih ublažava i novac za interventne aktivnosti postoji u Federaciji BiH", poručila je Milićević.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja 24-satne zabrane kretanja, Milićević je napomenula da se stalno prati situacija na terenu, ali u ovom trenutku donesene zapovijedi su dovoljno jasne i dovoljne da se ne bi dogodio brzi prijenos bolesti.

"Potpuno zatvaranje i karantena 24 sata još nismo razmatrali. To je nešto što bismo nakon dobre i sveobuhvatne analize sigurno razmatrali, ali u ovom trenutku na današnjoj sjednici Stožera to nismo razmatrali", dodala je.

Kada je u pitanju zatvaranje gradova ili kantona, Milićević kaže da su to pitanja koja trebaju preporučiti Zavod za javno zdravstvo i Krizni stožeri Ministarstva zdravstva, a o svim tim aktivnostima donosit će se odluke na osnovu preporuka, ali i analiza da se ne bi narušila nadležnost i ustavna struktura FBiH i BiH.

Govoreći o nadležnostima, Milićević kaže da Zakon o zaštiti i spašavanju FBiH prepoznaje prikupljanje i raspodjelu sredstava po kantonima, odnosno nižim razinama vlasti te u tom smislu postoji odgovornost za upravljanje sredstvima i odgovor na probleme, ali u Federaciji to nije problem i postoji koordinacija između FBiH i nižih nivoa.

"Prije nego je proglašeno stanje nesreće imali smo stalne aktivnosti i stalne podatke o radu stožera civilne zaštite kantonima, a prema ustroju države postoji Koordinacijsko tijelo i moramo samo naći brzi način koordiniranje i usaglašavanja spornih pitanja", naglasila je.

Osvrnula se na distribuciju zaštitne opreme kazavši da je urađena analiza u tom smislu te je utvrđeno da postoji potreba da se ona pravilno distribuira, a krizni stožeri kantona odnosno općina imaju tu ključnu ulogu.

"Postoji dovoljno opreme u Federaciji i ako je negdje nedostaje potrebno je da se javi preko operativnog centra i to će biti na raspolaganju", kazala je.

Na pitanje da li se razmatra mogućnost da se omogući jedan ili dva dana u sedmici kretanje osobama starijom od 65 godina kako bi mogli otići u apoteku, prodavnicu i slično, Milićević kaže da su u Vladi svjesni tog pitanja i najavila je da će se naći održivo rješenje i u okviru postojeće zapovijedi napraviti iznimku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti