Ublažavanje krize: Ovo je novi set mjera za ublažavanje krize u obrtništvu

25.03.2020. 12:27 / Izvor: Akta.ba
Ublažavanje krize: Ovo je novi set mjera za ublažavanje krize u obrtništvu

Ozbiljnost novonastale situacije za obrtnike zahtijeva poduzimanje mjera na svim razinama odlučivanja.

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine predložila je 16.3. odmah na početku razvoja COVID-a 19, prije same pandemije i vanrednih mjera Federalnom ministarstvu razvoja poduzetništva i obrta kao resornom ministarstvu  i Vladi FBiH, kao i  nadležnim ministarstvima prijedloge, te široj javnosti Set hitnih mjera za ublažavanje krize u obrtništvu i privredi  za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo i gospodarstvo izazvanih pojavom virusa COVID-19.

Ozbiljnost novonastale situacije za obrtnike zahtijeva poduzimanje mjera na svim razinama odlučivanja.

U drugom setu mjera za ublažavanje krize u obrtništvu i privredi za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo i gospodarstvo izazvanih pojavom virusa COVID-19 predlažu:

1. Formiranje posebnog fonda koji bi se finansirao institucionalnim sredstvima i sredstvima međunarodnih institucija i organizacija, kao i preusmjeravanje javnih sredstava u svrhu saniranja šteta u obrtništvu i privredi.

2. Donošenje Odluke o odgodi plaćanja direktnih i indirektnih poreza obrtnicima i privrdnicima direktno pogođenim COVID-om 19 do okončanja.

3. Donošenje Odluke o odgodi, reprogramu na plaćanje kredita obrtničkim i gospodarskih subjektima i njihovim radnicima iz područja pogođenih pandemijom, kao i planiranje subvencije kamata nastalih za vrijeme pandemije, te osigurati buduće nove linije kreditnih aranžmana pod povoljnim uvjetima. (iako je donesena odluka na poček plaćanja kreditnih obveza i dalje je nejasno pitanje kamata, a nove linije povoljnih financiskih inekcija za obrtnike su nužne u koliko se u budućnosti želi zadržati obrtništvo)

4. Donošenje Odluke o oslobađanju obrtnika i privrednika plaćanja doprinosa za vrijeme trajanja pandemije.

5. Donošenje Odluke o oslobađamju plaćanja zakupnima na poslovne prostore i javne površine u vlasništvu javnih poduzeća, lokalnih, kantonalnih i federalnih organa, a koje koriste obrtnici temeljem ugovorenog odnosa do prestanka pandemije. (ovdje su neke županije/kantoni išli i idu u smjeru djelomičnog oslobađanja traženog npr. Kanton Sarajevo je najavio da bi oslobodio u iznosu od 50%).

6. Potporama za očuvanje radnih mjesta za obrtnike i zaposlene u obrtu u iznosu 50 % neto plaće isplaćene u Federaciji BiH za tekuću godinu u vrmenu trajanja pandemije COVID-19.

7. Odgoda i smanjivanje koncesija za vrijeme trajanja pandemije u pogođenim područjima.

8. Odgoda i oslobađanje komunalnih i vodnih naknada do okončanja pandemije

9. Odgoda i smanjivanje plaćanja režija u lokalnoj nadležnosti (komunalna poduzeća, plin, voda, internet i sl.). Također donijeti odluku da navdeni subjekti ne isključuju obrtničkim radnjama kao i fizičkim osoba pružanje svojih usluga do okončanja pandemije.

10. Naplata PDV-a po naplaćenoj,a ne izdanoj fakturi za vrijeme trajanja pandemije.

11. Nekažnajvanje obrtnika za nepravovremeno plaćanje i neobračunavanje zateznih kamata od strane Porezne uprave za vrijeme trajanja pandemije.

12. Po okončanju pandemije nove povoljne mjere za zapošljavanje u obrtništvu, kao i posebne linije povoljnih kredita za postojeće i novoosnovane obrte od strane Razvojne banke i komercijalnih banaka s područja BiH.

13. Pojeftinjenje cijena goriva i naftnih derivata

14. Osigurati pomoć poljoprivrednim obrtima u pripremi i provedbi proljetne sjetve (moramo pokušati napraviti vlastitu proizvodnju u što većoj mjeri)

15. Omogućiti obrtnicima rad u skladu s novonastalim situacijama prema Odluci Kriznog stožera FBiH.

Obrtnička komora Federacije BiH donošenjem seta mjera apleira na nositelje vlasti na svim razinama da se ozbiljno pristupi pored zdravstvenih i sigurnosnih mjera i djelu koji bi obuhvatio obrtničke i gospodarske mjere.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti