Novalić obećava sigurnost: U FBiH do 25. marta otpušteno 3.543 radnika

26.03.2020. 13:09 / Izvor: Akta.ba
Novalić obećava sigurnost: U FBiH do 25. marta otpušteno 3.543 radnika

Pandemija koronavirusa pogodila je privredni sektor u BiH, velikom broju radnika prijeti otkaz i pored činjenice da se bore sa virusom.

Pandemija koronavirusa pogodila je privredni sektor u BiH, velikom broju radnika prijeti otkaz i pored činjenice da se bore sa virusom. Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine kaže kako Vlada FBiH intezivno radi na ekonomskim modelima. U kontaktu su sa poslodavcima, komorama, ekonomskim stručnjacima i Sindikatom.

Svi su angažirani, jer nakon zdravstva, ekonomija je kaže najvažnije pitanje u našim životima.

"Nećemo zabranjivati otpuštanje radnika, jer je to nemoguće na slobodnom tržištu, ali mi kao država moramo učiniti sve za one koji budu otpušteni, da budu zbrinuti u smislu zaštite da neće ostati bez primanja", kazao je Novalić, pojašnjavajući kako postoji Zakon koji za vrijeme nezaposlenosti garantuje da će imati primanja.

On je za poslovni portal Akta.ba kazao kako broj otpuštenih radnika nije još uvijek toliko veliki, ali će smatra biti.

"Do 25. marta u Federaciji BiH otpuštene 3.543 radnika. Ovaj broj se može redovnim sredstvima rada servisirati. Međutim ukoliko broj bude veći mi smo spremili sredstva iz posebnog fonda koji će podržavati likvidnost biroa za zapošljavanje, penzionog fonda kako bismo održali socijalnu sitaciju podnošljivom", rekao je Novalić, te dodao kako aktivne mjere tek slijede, najavili smo i pomjeranje PDV-a, što je na Upravi za indirektno kako se oni koji mogu da prežive ne bi našli pred iskušenjem da otpuste radnike.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti