Inspektori ZDK izvršili 1.472 nadzora, 29 subjekata kršilo naredbu o cijenama

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Inspektori ZDK izvršili 1.472 nadzora, 29 subjekata kršilo naredbu o cijenama

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona izvršila je u periodu od 19. do 26. marta ukupno 1.472 kontrolnih inspekcijskih nadzor.

29.03.2020. 11:27 / Izvor: Fena

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona izvršila je u periodu od 19. do 26. marta ukupno 1.472 kontrolnih inspekcijskih nadzora, kazao je direktor te uprave Šemsudin Muhić.

Nadzor su vršili na osnovu seta naredbi Federalnog štaba civilne zaštite te naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK "o zabrani obavljanja određenih djelatnosti", a na terenu su u tom periodu stalno bile tržišna, turističko-ugostiteljska, sanitarna, zdravstvena te inspekcija zaštite na radu.

"Prilikom kontrolnih inspekcijskih nadzora, u 46 slučajeva nisu se poštovale navedene naredbe i to 23 slučaja u ugostiteljskim objektima i 23 slučaja u djelatnosti trgovine. Zbog toga su inspektori odmah, na licu mjesta, zatvorili poslovne prostorije kontrolisanih subjekata", kazao je direktor Muhić.

U tom su periodu imali i veliki broj prijava od strane građana na povećanje cijena hrane te su izvršili 53 redovna nadzora „nad provođenjem odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena“.

"Kod 29 subjekata nadzora, koji obavljaju trgovinu na veliko i malo, utvrđeno je da se ne pridržavaju cijena zatečenih na dan 5. marta 2020. godine. Protiv odgovornih, pravnih i fizičkih lica, bit će poduzete mjere u skladu sa zakonom", najavio je Muhić, rekavši kako je prekršaja bilo i u „velikim i u malim trgovinama“ te da se odredba najviše kršila u rastu „cijena voća, brašna te veoma rijetko i ulja“.

Naglasio je kako će za vrijeme trajanja naredbe inspektori  nastaviti svakodnevno vršiti kontrolu cijena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti