Advokatska komora FBiH od Vlade traži korekcije predloženog zakona

06.04.2020. 11:55 / Izvor: Akta.ba
Advokatska komora FBiH od Vlade traži korekcije predloženog zakona

Advokatska komora Federacije BiH uputila je entitetskoj vladi Inicijativu za hitnu izmjenu Prijedloga zakona.

Advokatska komora Federacije BiH uputila je entitetskoj vladi Inicijativu za hitnu izmjenu Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, a kako se u konačnoj verziji zakona ne bi koristio termin „obustavljaju“ kada se govori o postupcima.

"Naime, ukoliko se postupak obustavi jedina mogućnost je pokrenuti novi. Da bi pokrenuli novi postupak, naravno moramo voditi računa o prekluzivnim rokovima koje je zakonodavac sasvim jasno i precizno odredio. Ukoliko pokretač tog novog postupka, temeljem Vašeg prijedloga, pokrene postupak za očekivati je da će bar 80 % prijedloga, tužbi, zahtjeva biti odbačeno radi neblagovremenosti", upozoravaju Vladu iz Advokatske komore FBiH.

Iz Komore traže da se hitno izvrši izmjene i dopune usvojenog prijedloga Zakona, na način da se prihvatite odredbe  ”Interventnog propisa” koji su od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH dostavljene i  Ministarstvu pravde FBiH i Advokatskoj/ Odvjetničkoj komori FBiH.

U cilju prevladavanja ovog problema Vladi su dostavljene odredbe koje, kako navode iz Komore, moraju biti ugrađene u Zakon, kako bi se spriječila nenadoknadiva šteta pravosuđu, građanima i pravnim subjektima, koji su stranke u postupku, kao i advokatskoj profesiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti