Čović: Sada je prilika za potpuno novi koncept Aluminija

06.04.2020. 12:40 / Izvor: Fena
Čović: Sada je prilika za potpuno novi koncept Aluminija

Govoreći o detaljima sporazuma, Čović ističe kako je predviđeno da se u početnoj fazi ide s najmom, što smatra jako dobrim.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović ocijenio je kako sporazum s Abraham Groupom za novi početak mostarskog Aluminija znači jako mnogo kako za samu kompaniju, sve nekadašnje uposlenike, partnere, tako i za Mostar, Hercegovinu, ali i čitavu BiH, jer smatra kako će aluminij i dalje biti strateška sirovina te kako ovaj sporazum dolazi u pravo vrijeme.

"Znači mnogo iz prostog razloga jer ponovno govorimo o realnosti pokretanja proizvodnje u Aluminiju i upošljavanju ljudi, na, ono što je za mene vrlo važno, proizvodnji na tržišnim osnovama", izjavio je Čović za današnje izdanje Večernjeg lista.

 Govoreći o detaljima sporazuma, Čović ističe kako je predviđeno da se u početnoj fazi ide s najmom, što smatra jako dobrim.

"Na taj način dobivamo prostora u vremenskim razdobljima koja slijede, onako kako sporazum predviđa, da možemo u fazama pokretati pojedine dijelove proizvodnje i izvršiti pripremu kada je u pitanju sva ona logistika koja je nužna za normalnu proizvodnju aluminija, a osobito elektrolize, odnosno snabdijevanje električnom energijom. Konačno smo, čini mi se dobili sveobuhvatne spoznaje o mogućnostima energetskih potencijala na krajnje tržišnim osnovama i kroz neke druge partnere koji su se nudili oko Aluminija. Pokušat će se sve to sada zajednički uvezivati, na puno prihvatljiviji modus", istaknuo je Čović.

 Pritom je dodao da sam sporazum treba promatrati u kontekstu aktualne zdravstvene, ekonomske i političke situacije u čitavom svijetu.

"Mijenjaju se tržišne vrijednosti, burzovne vrijednosti; cijena energenata značajno je pala u zadnjih mjesec dana, cijena aluminija također drastično opada, ali to će tržište regulirati vrlo skoro. Neminovno je da će ova pandemija kao odgovor dobiti jedno globalno gospodarsko zastojanje, odnosno recesiju i na taj dio svi moramo biti spremni. No i iz toga će također izići i novi gospodarski, ekonomski i socijalni poduhvati koji će opet potaknuti i pokrenuti proizvodnju tako da će aluminij i dalje biti strateška sirovina, zato i nama ovaj sporazum dolazi u pravo vrijeme. Nismo ga željeli prolongirati, što mi je također drago. Imamo odluku Skupštine da Uprava može dalje dogovarati, a upravo ovo vrijeme zastoja gospodarskih aktivnosti možemo iskoristiti za sve one administrativne stvari nužne za pripremu realizacije sporazuma", kazao je Čović.

 Upitan što konkretno u praksi znači građenje novog Aluminija, o čemu je govorio u više navrata, Čović kaže kako je jasno da su se mehanizmi koji su se nekada koristili, kako bi proizvodnja funkcionirala, pokazali lošima.

"Za posljedicu toga imali smo 400 milijuna maraka obveza. To su dugovi Aluminija i s tim ćemo se morati iznijeti u vremenu koje je ispred nas. Podjednako tako moramo dogovarati i kako riješiti pitanje vlasničke strukture u Aluminiju, upravo vis a vis tih novih ambicija, ali s druge strane i kako se osloboditi svih postojećih opterećenja da bi Aluminij mogao nastaviti normalno funkcionirati", rekao je Čović.

 Naglasio je kako se ovaj proces mora usmjeriti u pravom smjeru te kako je jedini cilj da Mostar dobije snažan i općeprihvatljiv gospodarski projekt na kojem se može bazirati dobar dio razvoja ovog kraja.

"S druge strane, za mene je također prevažno, da na bazi Aluminija dobijemo mogućnosti pokrenuti i neke druge koncepte prerade u Hercegovini, odnosno u BiH", dodao je Čović. 

 Na pitanje kakvu ulogu Vlade FBiH očekuje u narednim aktivnostima oko ponovnog pokretanja Aluminija, Čović kaže kako Vlada FBiH ima posebnu ulogu, odnosno ulogu da brine o Aluminiju kao što brine o bilo kojem drugom gospodarskom projektu u BiH.

"Ona sa svoje strane mora potaknuti novog investitora koji je pokazao jaku zainteresiranost i s kojim će se potpisati sporazum da još intenzivnije i mnogo dinamičnije investira nego do sada. Vlada FBiH posjeduje taj okvir i kapacitet kao dio društva. S druge strane Vlada je i vlasnik 44 posto nekadašnjeg Aluminija, tako da ćemo morati s njom dogovarati i taj segment vezan za vlasničku strukturu", kazao je Čović.

 Odgovarajući na pitanje u kojoj mjeri sadašnja kriza izazvana pandemijom koronavirusa može utjecati na cijelu priču oko ponovnog pokretanja Aluminija, Čović kaže kako u svakoj krizi, iz svakog iskušenja, prije svega vidi neku šansu. - I ovaj put sam vrlo optimističan i vjerujem kako će se znati iskoristiti ponuđene mogućnosti i šanse - istaknuo je.

 Čović je naglasio kako je vrlo izvjesno da Aluminij može vratiti poziciju na starom tržištu.

"Ukoliko budemo znali što ćemo od aluminija, ukoliko ga budemo umjeli proizvoditi po količini i kvalitetu onako kako to tržište nalaže, primjereno zahtjevima tržišta u ovim recesijskim uvjetima u kojima ćemo se neminovno naći u narednim mjesecima, tada će Aluminij bez problema ovladati tržištima na kojima je nekad bio, i ne samo na tim tržištima. Dolazi se i do novih tržišta.  Upravo se kroz partnerstvo koje radimo s Abraham Groupom osigurava otvaranje novih tržišta za Aluminij. To je jedna potpuno nova prilika koja se pruža. A siguran sam da će, ukoliko Aluminij bude tržišno održiv, i svi oni koji su do sada povlačili proizvodnju iz Aluminija biti ponovno zainteresirani za njega", ustvrdio je Čović u razgovoru za Večernji list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti