Predavanje za žene poljoprivrednice o proizvodnji ljekovitog bilja

25.02.2013. 11:19 / Izvor: eKapija.ba
Predavanje za žene poljoprivrednice o proizvodnji ljekovitog bilja

U okviru ovog projekta planira se obučiti najmanje 20 žena za proizvodnju ljekovitog bilja. Njima će biti podijeljen sadni i sjemenski materijal za proizvodnju ljekovitog bilja na površini od 20 dunuma, a također, u toku proizvodnje će imati redovno savjetovanje o agrotehničkim mjerama, bitnim za ovu proizvodnju.

Nevladina organizacija "Tera Sana" upriličila je edukativno predavanje za žene poljoprivrednice koje žele pokrenuti proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja. Pomenuta organizacija realizira ovaj projekat koji je dio programa pod nazivom "Lokaliziranje gendera" u Federaciji BiH, koji uz finansijsku podršku organizacija "UN WOMEN", zajednički implementiraju Gender centar Federacije BiH i Holandska organizacija za razvoj (SNV), a sufinansijeri u implementaciji su općina Sanski Most i Udruženje TERRA SANA. Vrijednost projekta je oko 53.000 KM.

U okviru ovog projekta planira se obučiti najmanje 20 žena za proizvodnju ljekovitog bilja. Njima će biti podijeljen sadni i sjemenski materijal za proizvodnju ljekovitog bilja na površini od 20 dunuma, a također, u toku proizvodnje će imati redovno savjetovanje o agrotehničkim mjerama, bitnim za ovu proizvodnju. Žene uključene u ovaj projekat potpisaće i ugovor o kooperantskim odnosima sa "TERRA SANA DOO", koja će otkupiti sve proizvedene količine ljekovitog bilja, prema unaprijed dogovorenim otkupnim cijenama.

Predavanje o uzgoju ljekovitog bilja održao je prof.dr. Nezir Tanović, inače ekspert za proizvodnju ljekovitog bilja. On je istakao kako se radi o perspektivnom sektoru agrarne proizvodnje, te da je protekle godine u oblasti ove proizvodnje ostavren izvoz u visini od pedeset miliona KM. Prema njegovim riječima, područje općine Sanski Most, sa geografskog i klimatskog stajališta, veoma je povoljno za razvoj ove vrste proizvodnje.

Ženama iz ruralnih područja općine Sanski Most pruža se prilika da u okviru ovog projekta dobiju informacije i znanje o proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja, da dobiju repromaterijal za proizvodnju, te ugovoren otkup svih proizvodenih količina što je izuzetno značajno u današnjim okolnostima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti