Freelanceri nezadovoljni "Korona-zakonom" i zanemarivanjem od Vlade FBiH

08.04.2020. 14:14 / Izvor: Akta.ba
Freelanceri nezadovoljni 'Korona-zakonom' i zanemarivanjem od Vlade FBiH

Udruženje Freelance u BiH (UFUBIH) dostavilo je 19.marta 2020. Vladi FBiH dostavilo inicijativu za uvođenje privremenih olakšavajućih mjera i za nezavisne radnike, tzv. freelancere.

Udruženje Freelance u BiH (UFUBIH) dostavilo je 19.marta 2020. Vladi FBiH dostavilo inicijativu za uvođenje privremenih olakšavajućih mjera i za nezavisne radnike, tzv. freelancere.

"Nezavisni radnici rade na globalnom tržištu te su sada suočeni sa značajnim padom potražnje za njihovim uslugama ili potpunim gubitkom posla, zbog obustave poslovanja kompanija sa kojima sarađuju. To potvrđuju i rezultati ankete sprovedene od strane Udruženja, a koju smo također već slali Vladi FBiH i medijima", navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednica Udruženja Elena Babić.

Međutim, kako navodi, čak ni nakon 20 dana Vlada FBiH se nije udostojila da odgovori, već je utvrdila Nacrt zakona u kojem se freelanceri potpuno zanemaruje, iako i oni također plaćaju porez i pune budžet.

"Ovaj čin smatramo totalnom diskriminacijom cijele jedne kategorije radnika, poreskih obveznika i hiljadagrađana ovog entiteta, koji od Vlade FBiH ovom Inicijativom nisu tražili nikakve novce ni povlastice. Da podsjetimo, putem Inicijative je traženo pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite i poreske olakšice kao vid razumijevanja za ovaj sudbonosni životni period u kojem smo se svi našli po pitanju zdravlja i opstanka poslovanja. Drugim riječima, fizička lica koja se bave povremenim slobodnim aktivnostima tj. freelanceri samo žele da se mjere podrške u novonastaloj situaciji prošire i na njih", ističe ona.

Napominje da freelanceri u FBiH imaju problem sa ostvarivanjem prava na zdravstveno osiguranje, a dodatno su kroz obavezu čestih uplata poreza odlascima u banke ugroženi mogućom zarazom. Sve probleme sa kojima se nose freelanceri u doba korone te prijedloge mjera kojima bi im se olakšala ta situacija, detaljno su obrazložili u Incijativi upućenoj Vladi FBiH koju možete pročitati ovdje.

"Dok Vlade u EU i susjednim zemljama pomažu freelancere plaćanjem doprinosa, obustavom plaćanja poreza na dohodak te direktnom finansijskom pomoći, naša Vlada FBiH nam nije posvetila niti jednojedino slovo u Nacrtu zakona kojeg je napisala! Izjave premijera Vlade FBiH koje su se mogla čuti umedijima proteklih dana “...da će Vlada FBiH brinuti o svakom građaninu...” (u 1:05 minuti videa) i “...da niko neće biti zapostavljen niti zaboravljen...“ (u 1:36 minuti snimka ), u ovoj izjavi su obične i loše pročitane prazne parole. To isto važi i za ovu izjavu da je upravo Vlada FBiH na strani građana i radnikakoji očekuju od njih ekonomska rješenja...te da Građani znaju da kada je ekonomija u pitanju, nema boljeadrese od ovog saziva Vlade", naglašava Babić.

S obzirom na konstantnu diskriminaciju koja se vrši nad ovom populacijom i atak na pravo na rad freelancera, ovim se konačno potvrđuje da ovakav tretman Vlasti prema freelancerima nije slučajnost već pravilo. UFUBIH će iz tog razloga biti prinuđeno preispitati ustavnost postupaka Vlade FBiH prema ovoj zajednici te se obratiti institucijama nadležnim za kršenje ljudskih prava.

Osim Vladi FBiH, udruženje je istu Inicijativu poslalo i Vladi RS-a, zatim zamjenici premijera Vlade FBiH iaktuelnoj minisitrici finansija, V.d. direktoru porezne uprave FBiH, Kriznom štabu Vlade FBiH za ekonomska pitanja, te svim političkim strankama čiji su predstavnici zastupnici u Parlamentu FBiH.

Sada je u iščekivanju sjednica Parlamenta FBiH na kojoj će se raspravljati o spomenutom Nacrtu zakona. Sve političke stranke sada imaju priliku da učine nešto konkretno čime će olakšati živote ove grupe građana, koja iako je vlast ignoriše itekako postoji i doprinosi ovoj zemlji.

"Ostaje nam da vidimo svi u narednom periodu hoće li i koje će se sve stranke založiti za mlade ljude u ovoj zemlji te končano stav Vlade FBiH spram freelancera u Bosni i Hercegovini", zaključuje osnivačica i predsjednica Udruženja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti