Džindić: Nije upitno nijedno radno mjesto (VIDEO)

14.04.2020. 08:34 / Izvor: Fena
Džindić: Nije upitno nijedno radno mjesto (VIDEO)

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je jučer da je pod nadzorom ili monitorinogom ovog ministarstva 27 privrednih društava,

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je jučer da je pod nadzorom ili monitorinogom ovog ministarstva 27 privrednih društava u kojima je direktno zaposleno 25.000 radnika.

"Nije upitno niti jedno radno mjesto. Vlada FBiH je opredijeljenja da će svih tih 25.000 radnika i dalje ostati zaposleni i da ćemo zajedno sa njima prevazići ovu zaista tešku situaciju", kazao je Džindić prilikom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija povodom širenja koronavirusa. 

Naveo je da su usljed ove situacije svi planovi vezani za namjensku industriju, pa i druga preuzeća koja su u nadležnosti ovog ministarstva malo promijenjena i korigovana s obrizom na to da nismo jedini pogođeni ovom pandemijom.

"Naši planovi su malo modifikovani i mi ćemo, ako ovo ne potraje dugo, do kraja ove godine sve naše planove ispuniti sto posto", kazao je Džindić.  

Što se tiče energetskog sistema Federacije BiH, Džindić je potvrdio da je stabilan i siguran, te da se radi po planovima koji su definisani u 2019. i na osnovu tog dvogodišnjeg plana, sistem funkcioniše bez ijedne sekunde kašnjenja.

"Federacija BiH u ovim kriznim situacijama nije niti jedne sekunde ostala bez kontinuiranog i sigurnog snabdijevanja elekričnom energijom. Također svi rudnici i Termoelektrane funkcionišu bez ijedne minute zastoja i Termoelektrane imaju dovoljnu količinu uglja na depoima", kazao je Džindić, te pozdravio sve rudare i zahvalio im na velikoj žrtvi koju podnose u ovim trenucima.

Kada je riječ o proizvodnji i distribuciji električne energije, analize pokazuju da je u martu došlo do smanjenja potrošnje oko četiri posto u industriji, te povećanja oko četiri posto u domaćinstvima što je logično s obzirom na situaciju.

Snabdijevanje plinom je također stabilno i sigurno. Džindić je podsjetio da je kompanija BH-Gas prošle sedmice donijela odluku o smanjenju cijene prema industriji i to je već završeno uz potvrdu Nadzornog odbora. Džindić je dodao da su dobili informaciju od BH-Gasa da ima elemenat da se uradi još jedna kalkulacija kako bi u narednih sedam dana izašli s prijedlogom prema Vladi FBiH za dodatno smanjenje cijene plina prema domaćinstvima.   

Namjenska industrija danas, kako je kazao, funkcioniše onako kako je planirano, firme imaju dezinfikacione tunele i radnici su zaštićeni kako je propisano. TRZ Hadžići i Zrak Sarajevo su period od dvije sedmice iskoristile da preorijentišu dio svoje proizvodnje i danas uspješno proizvode zaštitne maske i vizire za policajce i zdravstvene radnike.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti