Hrana i lijekovi prioritet na granici

14.04.2020. 13:08 / Izvor: Nezavisne novine
Hrana i lijekovi prioritet na granici

Granični prelazi u ovom režimu otvoreni su za svu robu, dok je za proizvode koji imaju poseban humanitarni značaj uspostavljena procedura .

Sistem graničnih prelaza, odnosno zeleni koridor, koji podrazumijeva rad graničnih prelaza 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, i poseban režim za prevoz robe kako bi ona išla brže, uspostavljen je juče među zemljama CEFTA.

Granični prelazi u ovom režimu otvoreni su za svu robu, dok je za proizvode koji imaju poseban humanitarni značaj uspostavljena procedura po kojoj se ranije najavi prolazak te robe, a koja onda dobija poseban prioritet na graničnim prelazima i daleko brže prolazi nego "obična" roba.

"U ovaj režim uvršteni su pojedini proizvodi namijenjeni ishrani ljudi i životinja, kao i lijekovi, medicinska i zaštita oprema, neophodni u suzbijanju i zaštiti stanovništva od kovid-19 epidemije", saopštili su iz Privredne komore Srbije.

U suštini, zemlje CEFTA dogovorile su da se uspostavi sistem graničnih prelaza koji će raditi 24 sata dnevno te da se carinske i druge zdravstveno-sanitarne procedure odvijaju što je moguće brže. Još ranije, zemlje CEFTA, a na prijedlog CEFTA sekretarijata, usvojile su listu osnovnih proizvoda koji će se zelenim koridorima kretati bez zadržavanja, a kako bi sve funkcionisalo, CEFTA sekretarijat unaprijedio je sistem elektronske razmjene podataka tzv. SEED između carinskih uprava i drugih graničnih službi.

"Što se tiče naše strane, veterinarski inspektori su u potpunosti spremni da od danas preuzmu ovaj posao. Nadograđeni sistem elektronske razmjene podataka SEED koristiće se za prednajavu kod proizvoda sa liste vitalnih proizvoda. SEED sistem će elektronskim putem slati podatke carini i drugim graničnim službama", rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je naglasio da je u prvim danima moguće očekivati određene poteškoće kod pojedinih zemalja članica CEFTA u smislu adaptacije na nove uslove, ali kako kaže, vjeruje da će biti prevaziđene u narednih desetak dana.

"Svaka CEFTA strana ima sopstveni informacioni sistem za tranzit, a SEED preuzima podatke od tih sistema. Očekuje se da u prvim danima implementacije dođe do grešaka u smislu da se ne registruje prednajava za prioritetne kamione u tranzitu na nekim prelazima. Oni će se tada usmjeravati na regularne trake, iako imaju pravo prolaza prioritetnom trakom", objasnio je Košarac.

I Zorana Mihajlović, ministar saobraćaja Srbije i potpredsjednik Vlade Srbije, rekla je juče da zeleni koridor u okviru CEFTA u toj zemlji već funkcioniše te da je vrlo važno da tranzit kroz Srbiju ide brže. Takođe, pozvala je i druge članice i ministre iz CEFTA da i oni urade na svojoj teritoriji što je moguće više kako bi se tranzitni saobraćaj ubrzao.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da su, kada je riječ o BiH, zeleni koridori sa potpisnicima CEFTA granični prelazi Rača i Klobuk.

"Nesmetan prevoz na ovim ključnim mjestima će biti od ključnog značaja za održanje raspoloživosti robe, a posebno osnovne robe kao što su namirnice, žive životinje, hrana za životinje, hemikalije i vitalne medicinske zalihe i oprema. Koordinaciono tijelo CEFTA kontroliše izradom jedinstvene liste robe, utvrđene osmocifrenim tarifnim brojem", rekli su nam u UIO.

Promet preko granice u padu

U posljednja 24 sata preko granice BiH prešlo je 1.066 osoba i 909 transportnih sredstava, rečeno je juče u Graničnoj policiji BiH uz naglasak da se radi o primjetnom padu prometa lica i transportnih sredstava.

Pri ulasku granicu je prešlo 301 lice, a na izlasku 765. Kada je riječ o transportnim sredstvima, zabilježeno je 266 ulazaka i 643 izlaska, s tim da su od ukupnog broja 702 teretna motorna vozila.

Kako su pojasnili u Graničnoj policiji BiH, pad prometa prema Srbiji može se dovesti u vezu sa policijskim časom u Srbiji koji je trajao tokom vikenda, a u posljednja 24 sata bilo je 114 lica na ulazu, a 201 na izlazu iz BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti