Cijene goriva u RS-u mogu da padnu maksimalno još deset feninga

22.04.2020. 10:17 / Izvor: SRNA
Cijene goriva u RS-u mogu da padnu maksimalno još deset feninga

Na benzinskim stanicama "Nešković" u Banjaluci litar goriva košta od 1,45 do 1,50 KM, dok u Trebinju cijena doseže 1,63 KM.

Cijene goriva na većini benzinskih pumpi u Republici Srpskoj su na minimumu i teško je očekivati njihov dalji značajan pad, a ako se i dogodi on će iznositi pet do 10 feninga po litru, poručili su trgovci naftnim derivatima u RS-u.

Direktor banjalučkog lanca benzinskih stanica "Krajinapetrol" Milovan Bajić rekao je da su cijene na pumpama u RS-u značajno pale.

"Cijene su na minimumu ili će dostići taj minimum. Moguć je i dalji blagi pad cijena goriva, ali postoji granica ispod koje ne možemo ići zbog nameta države. Ta granica je oko 1,50 KM po litru goriva, koliko i iznosi trenutno na pojedinim pumpama. Do većeg pada cijena može doći samo u slučaju nekih državnih intervencija, odnosno odricanja ili smanjenja naknada, ali o tome je sada nezahvalno pričati", rekao je Bajić.

On je dodao da litar dizela na benzinskim pumpama "Krajinapetrola" košta 1,66 KM, benzina 95 1,69 KM, a auto-gasa 0,99 KM, piše "Glas Srpske".

Komercijalni direktor preduzeća "Nešković" Jovica Vučković rekao je da su cijene goriva značajno pale u posljednjih desetak dana i da za sada neće korigovati cjenovnike jer imaju velike zalihe.

"Cijene mogu još najviše da padnu od pet do deset feninga po litru i ispod toga nećemo sigurno ići zbog nameta koje imamo prema državi", istakao je Vučković.

Na benzinskim stanicama "Nešković" u Banjaluci litar goriva košta od 1,45 do 1,50 KM, dok u Trebinju cijena doseže 1,63 KM.

Iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata pri Privrednoj komori Republike Srpske navode da su distributeri prilagodili cijene goriva stanju na svjetskom tržištu i Uredbi o ograničenju marže u maloprodaji.

"Ne vjerujemo da ima prostora za dodatno sniženje, osim u slučaju da gorivo od rafinerija nabave povoljnije nego što je to trenutno. Nameti koje država prihoduje od svakog prodatog litra goriva i dalje su na istom nivou od jednu marku", istakli su u Grupaciji za promet nafte i naftnih derivata.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je da ovih dana nabavna cijena dizela i benzina 95 sa uračunatim obavezama prema državi iznosi 1,30, odnosno 1,23 KM.

"Litar uvezenog dizela u BiH ovih dana košta oko 0,41 marku. Na tu cijenu obračunavaju se akcize, putarine i PDV, pa nabavna cijena iznosi 1,30 KM. Litar uvezenog benzina 95 košta oko 0,30 feninga, a kada se dodaju sve obaveze prema državi 1,23 KM. Sve ostalo do prodajne cijene na tržištu je veleprodajna i maloprodajna marža", pojasnio je Kovačević.

Cijena nafte na globalnom tržištu je najniža u posljednjih nekoliko decenija, a cijena američke nafte je u ponedjeljak prvi put otišla u minus zbog smanjenja privrednih aktivnosti, gomilanja zaliha i nedostatka skladišnog prostora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti