Nastavlja se zabrana rada stomatolozima, pravdu će tražiti u Strasbourgu

04.05.2020. 09:40 / Izvor: Akta.ba
Nastavlja se zabrana rada stomatolozima, pravdu će tražiti u Strasbourgu

Pandemija koronavirusa dovela je u tešku situaciju brojne stomatologe u našoj zemlji koji su zbog mjera zaštite i odluke štaba od 24. marta zatvorili ordinacije.

Pandemija koronavirusa dovela je u tešku situaciju brojne stomatologe u našoj zemlji koji su zbog mjera zaštite i odluke štaba od 18. marta zatvorili ordinacije.

Bh. zdravstveni sistem opet počinje raditi u punom opsegu, ali ne i stomatolozi.

Naime, Federalni štab civilne zaštite donio je 29. aprila 2020. godine naredbu kojom se menađžmentu zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, naređuje da obavljanje zdravstvene djelatnost za koju su registrirani, uključujući u ovo i bolničku i vanbolničku zdravstvenu djelatnost (specijalističko-konzultativnu zdravstvenu djolatnost), organiziraju sukladno epidemiološkoj situaciji COVID-19. 

Navedeno se odnosi i na nositelje privatne prakse, osim stomatoloških ordinacija čime je produžena zabrana rada privatnim stomatološkim ordinacijama.

Pacijentima, odnosno korisnicima usluga u zdravstvenim ustanovama, naređeno je da se pridržavaju propisanih higijensko-epidemioloških mjera, održavanje propisane fizičke distance, te nošenja zaštitnih maski.

Povodom naredbe o produženju zabrane rada privatnim stomatološkim ordinacijama, reagovala je Stomatološka komora Federacija, tražeći da pod hitno preispitaju svoju odluku.

"Ovom odlukom direktno doprinosite gašenju privatne stomatološke službe u FBiH. Zanemarili ste činjenice da je privatni sektor dominantniji u svakom pogledu od javnog sektora, materijalno, brojčano i kadrovski! Privatni sektor ne traži milostinju, traži samo svoje ustavno pravo na rad. Ukoliko ne preispitate svoju odluku po hitnom postupku, privatni sektor će tražiti zaštitu svojih prava pred Ustavnim sudom BiH i Sudom za zaštitu ljudskih prava u Strasbourg-u", navodi se u reagovanju koje potpisuje Prof dr. Mirsad Tokić, predsjednik Stomatološke komore FBiH.

Prof.dr. sc. Adem Salihagić, predsjednik Udruženja doktora stomatologije privatne prakse u FBiH u svom reagovu nadležanim istitucijama navodi kako zabrana traje počevši od 18.03.2020. godine, sa neizvjesnošću okončanja, a donesena je po preporuci SZO, na osnovu Naredbe Kriznog štaba FBiH.

"Naša profesija predstavlja jednu od najvećih opasnosti za prenošenje virusa Covid-19. Na području Federacije FBiH ima preko 2.000 privatnih registrovanih stomatoloških ordinacija, sa oko 6.000 uposlenih doktora stomatologije, asistenata, zubnih tehničara, sestara, rtg tehničara i nemedicinskog kadra. Nameće se pitanje kako hitno pomoći vlasnicima privatnih stomatoloških ordinacija kako ne bi došlo u pitanje otpuštanje zaposlenih?", ističe on, dodajući kako mole nadležne da i oni budu uključeni u razmatranju novonastalih problema zajedno sa ostalim djeltnostima kojima je zabranjen rad.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti