WWF traži da Vlade FBiH ukine sustav poticaja i koncesija za male hidroelektrane

15.05.2020. 16:42 / Izvor: Fena
WWF traži da Vlade FBiH ukine sustav poticaja i koncesija za male hidroelektrane

Ekonomske studije pokazale su da građani Bosne i Hercegovine troše desetke milijuna eura godišnje na isplatu poticaja za male hidroelektrane.

Organizacija za zaštitu prirode WWF Adria pozdravila je napore Vlade Federacije BiH za uvođenje reda u sustav izdavanja poticaja i koncesija za rad malih hidroelektrana, te pozvala Vladu da u potpunosti ukine navedeni sustav poticaja.

 

Iz te oragnizacije navode da smo, nažalost i u tijeku ove krize suočeni s pojedincima koji nastavljaju devastirati rijeke Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da smo posljednjih tjedana imali prilike čitati o privatnim investitorima koji koriste krizu izazvanu pandemijom koronavirusa kako bi započeli izgradnju malih hidroelektrana, na štetu ljudi i prirode.

Ističu da, iako službeni organi dopuštaju te štetne projekte, pozitivno je iznenađenje došlo u priopćenju s sjednice Vlade Federacije BiH održane 12. maja 2020. u kojem je istaknuto kako je Vlada "uvažila preporuke i zaključke donesene u Deklaraciji o zaštiti rijeka zapadnog Balkana".

"WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, pozdravlja napore Vlade Federacije BiH za uvođenjem reda u sustav izdavanja poticaja i koncesija za rad malih hidroelektrana. Ovo je značajan iskorak u rješavanju ovog problema, no, u konačnici, on se može riješiti tek ukidanjem poticaja.", naglašeno je u saopćenju.

Zoran Mateljak iz WWF Adrie naveo je da su ekonomske studije pokazale da građani Bosne i Hercegovine troše desetke milijuna eura godišnje na isplatu poticaja za male hidroelektrane, a istovremeno jedinu korist od njih imaju privatni investitori, dok je sav trošak, kao i šteta, prebačena na građane i prirodu.

"U studenom 2019. donesena je Deklaracija o zaštiti rijeka zapadnog Balkana koju su potpisale 33 organizacije civilnog društva. U dokumentu se, između ostalog, traži od vlada zemalja regije zaustavljanje svih vrsta poticaja za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana, inzistira na dosljednoj primjeni i izvršenju propisa, zatim transparentno i rano uključivanje javnosti u procese donošenja odluka te da započnu ili ubrzaju proces primjene standarda Europske unije.", saopćeno je iz WWF Adria.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti