Jezera na Manjači spremna za prijem prvih posjetilaca već 1.juna

20.05.2020. 19:43 / Izvor: Akta.ba
Jezera na Manjači spremna za prijem prvih posjetilaca već 1.juna

Novi turistički kompleks na tzv. jezerima na Manjači bit će otvoren za posjetioce najvjerovatnije već od 1. juna.

Novi turistički kompleks na tzv. jezerima na Manjači bit će otvoren za posjetioce najvjerovatnije već od 1. juna, nakon što se okončaju preostali poslovi na uređenju ovog prostora.

Kako navode iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, u dosadašnjem periodu urađeno je mnogo posla kako bi ovaj turistički kompleks zasjao u punom sjaju.

"Očišćen je kompletan lokalitet i odvezene su ogromne količine otpada koji je nastajao godinama. Iskrčeno je staro drveće i rastinje, te sa obje strane jezera izgrađeno šetalište u dužini od oko četiri kilometra. Oko jezera je zasađeno ukrasno drveće i uređene zelene površine. Izgrađene su tri velika prostora sa nadrstrešnicama sa roštiljskim mjestima, a posjetiocima će na raspolaganju biti i veliki parking za automobile i autobuse.", kažu u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Istovremeno, izvršena je i analiza kvaliteta vode u jezeru, čiji sastav je mikrobakteriološki i hemijski izuzetno dobar, što je svojevrsna garancija kupačima i posjetiocima da mogu uživati u kupanju. Istovremeno, izvršeno je i poribljavanje jezera amurom i tolstolobikom.

Ove vrste ribe su odabrane, jer su "čistači" jezera od trave i korova.

Radovi na uređenju ovog turističkog kompleksa traju već godinu dana, sa ciljem da Banjalučani dobiju lijepo i ugodno mjestu za odmor i rekreaciju.

"Imajući u vidu da ćemo ove godine pretežno biti oslonjeni na domaće resurse i domaći turizam, vjerujemo da ćemo već ovog ljeta uspjeti da privučemo veliki broj naših sugrađana. Narednih dana bit će izgrađene i recepcije na ulazu, a planiran je i završetak izgradnje dva sanitarna bloka sa toaletima i tuševima. U međuvremenu, Turistička organizacija trenutno radi na obilježavanju turističke signalizacije.", ističu iz Centra.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti