Pandemija odgodila planove i Alumini iz Živinica

28.05.2020. 11:55 / Izvor: Akta.ba
Pandemija odgodila planove i Alumini iz Živinica

Od svog osnivanja pa do danas preduzeće je izvodilo radove na velikom broju stambenih, industrijskih,javnih i privatnih objekata širom Bosne i Hercegovine.

Koronavirus je imao uticaj na kompletnu ekonomiju u našoj zemlji, pa tako i  na poslovanje Alumine iz Živinica.

Asmir Smajlović, direktor Alumine za poslovni portal Akta.ba je kazao kako su u ovoj kompaniji svi planovi koji su bili predviđeni za ovu godinu odgođeni na 2-3 mjeseca dok traje pandemija.

„Naša firma nije imala zabranu rada. Imali smo od prije ugovorene poslove koje smo završavali. Naravno, proizvode smo mogli proizvoditi ali nismo mogli izvršiti montažu istih što je izazvalo odugovlačenje naplate ugovorenih radova“, kaže Smajlović, navodeći kako dva mjeseca nije radio inžinjering firme sa kojima se dogovaraju poslovi i sve investicije su pauzirane.

Sve navedeno je kako navodi prouzrokovalo kašnjenje potpisivanja ugovora poslova koji su trebali biti  završeni u periodu trajanja pandemije.

Kompanija Alumina kako se nije našla među firmama čijoj je djelatnosti zabranjen rad, do sada kako kaže njen direktor nije imala nikakvu pomoć Vlade FBIH i Kantona.

“Svi zakoni koji su trenutno doneseni su doneseni u tom smislu da zaobilaze pomoć firmama koje se bave proizvodnjom. Firme same su osjetile velike gubitke i teško da same mogu prebroditi krizu bez dodatnih kreditnih zaduživanja ili poticaja od strane Vlade FBIH i Kantona“, pojašnjava Smajlović.

Inače, firma Alumina se bavi izradom, ugradnjom, stakljenjem, aluminijskom bravarijom (prozori, vrata, stijene, staklene bašte, klizna vrata i prozori, garažna zglobna vrata,sekciona vrata,  ograde). Također, rade i krovopokrivačko/limarske radove, kisoke, montažu objekata, spuštene stropove...

Od svog osnivanja pa do danas preduzeće je izvodilo radove na velikom broju stambenih, industrijskih,javnih i privatnih objekata širom Bosne i Hercegovine.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti