Tadić:Preuzimanje predmeta "Respiratori" je pravna, a ne politička intervencija

29.05.2020. 19:12 / Izvor: Avaz.ba
Tadić:Preuzimanje predmeta 'Respiratori' je pravna, a ne politička intervencija

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je isprva otvorilo istragu, koju je preuzelo državno tužilaštvo.

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, u intervjuu za "Face tv" pojasnila je proceduru po Zakonu o krivičnom postupku, a po kojem postupaju tužioci Tužilaštva BiH u istrazi koja je otvorena protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka suspendiranog direktora FUCZ-a te Fikreta Hodžića, vlasnika "Srebrene maline". 

Ona se osvrnula na predmet i pojasnila je proceduralne stvari ne ulazeći u sami meritum, jer kako kaže tim od tri tužioca radi na tome. 

"Nakon novinskog članka SIPA je izvršila provjere i utvrđeno je da je to nadležnost Tužilaštva BiH i na tome radi tim tužilaca. Neki kažu da radimo presporo, ali vrijeme je pandemije. Mi smo se kao zemlja trebali pripremiti za to. Ima za sada poprilično otvorenih predmeta za ugrožavanje zdravlja za vrijeme pandemije.", pojasnila je Tadić.

Dodala je da je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo isprva otvorilo istragu, koju je preuzelo državno tužilaštvo. 

"To je bila pravna, a ne politička intervencija. U spisu su bila samo četiri papira. U medijima su se pojavili istupi da smo trebali preuzeti ogromnu dokumentaciju, ali tužiteljica iz sarajevskog tužilaštva  kazala je da je otvorila istragu, da ne bi došlo do uništavanja dokaza. Radi se o osnovnoj dokumentaciji.", ustvrdila je Tadić. 

Ona je dodala da je odmah  po preuzimanju predmeta oformila tim od tri tužitelja, i oni sada rade svoj posao.

"Ne mogu govoriti šta će se dalje dešavati. Što se tiče ZKP-a SIPA je imala pravo  da ih zadrži na 24 sata, Tužilaštvi, na 24 sata i Sud isto tako...Ne odlučujem da li će ostati u pritvoru, to tužioci odlučuju oni daju prijedlog.   Ne mogu govortiti o živom predmetu, jer nikakav akt prema Sudu nije otišao. Ne mogu vam potvrditi da li je prijedlog napisan, jer to tužilački tim radi.", kaže Tadić.    

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti