Zaustavlјena gradnja mini-hidroelektrane na rijeci Prači

30.05.2020. 09:19 / Izvor: SRNA
Zaustavlјena gradnja mini-hidroelektrane na rijeci Prači

Jugović je zahvalio svim stanovnicima Vrhprače i Podgraba, kao i ostalima koji su vidjeli da mini-hidroelektrana može da bude problem.

Na sjednici Skupštine opštine Pale u petak usvojena je odluka o izvršenju vansudskog poravnanja sa investitorom mini-hidroelektrane “Kadino vrelo” na rijeci Prači, kojom će biti poništena građevinska dozvola i obustavlјena dalјa izgradnja.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da će opština investitoru isplatiti dosadašnje troškove kako bi obustavio rad, čime će biti izbjegnut sudski proces.

"Još davne 2011. godine ušlo se neoprezno u izdavanje prvih dokumenata i na taj način su investitori dobili zeleno svjetlo za izgradnju. U tim prethodnim mandatima, narod nije obratio pažnju i nije znao koliko to znači za ekologiju. Nama je primarno bilo da, prije svega, zaštitimo prirodu”, istakao je Jugović.

Prema njegovim riječima, buđenjem ekološke svijesti građana koji su pokrenuli niz aktivnosti i inicijativa i skrenuli pažnju, on je kao načelnik mogao samo da stane na stranu naroda i učini najbolјe što može.

Jugović je zahvalio svim stanovnicima Vrhprače i Podgraba, kao i ostalima koji su vidjeli da mini-hidroelektrana može da bude problem.

"Ovim sam izvršio obećanje i obavezu prema njima da će to biti riješeno na najbolјi način", istakao je Jugović.

Šef Kluba odbornika PDP-a Igor Tošić kaže da su političke partije opozicije podržale ovu tačku dnevnog reda, ali su zahtijevale posebnu sjednicu Skupštine, kako bi do tada bila formirana komisija i stručnjaci procijenili da li je nagodba rješenje problema.

"Na prošloj sjednici donijeli smo zaklјučak da se ispitaju svi relevantni pokazatelјi kako bi imali dalјe smjernice šta mi treba da uradimo i na koji način da postupimo. Danas je pred nama bio prijedlog vansudskog poravnanja, bez detalјne analize. Mi smo ispred kluba PDP-a i SDS-a imali prijedlog zaklјučka da se ipak formira komisija na bazi struke i prava kako bi to, jednostavno, bilo pravno što čistije", rekao je Tošić.

On je dodao da mu je drago što je izgradnja stopirana jer bi išla na štetu građana opštine Pale i prirodnog ambijenta.

Firma “Strom energija” iz Pala počela je 16. aprila izgradnju mini-hidroelektrane “Kadino vrelo” na rijeci Prači, u mjestu Vrhpprača, što je naišlo na neodobravanje javnosti, zbog čega su se nezadovolјni građani obratili za pomoć i podršku načelniku opštine Bošku Jugoviću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti