Obaveze hotelijera za plaćanje takse prolongiraju se na 2021. godinu

05.06.2020. 13:24 / Izvor: Akta.ba
Obaveze hotelijera za plaćanje takse prolongiraju se na 2021. godinu

Prema službenim podacima Odsjeka za ugostiteljstvo za 2020. godinu, za rekategorizaciju su dospjela 23 objekta

Vlada FBiH se na današnjoj sjednici upoznala sa informacijom Federalnog ministarstva okoliša i turizma o stanju u turističko-ugostiteljskom sektoru u Federaciji BiH, te prihvatila niz mjera za ublažavanje negativnih posljedica nastalih širenjem koronavirusa. 

Mjere, između ostalog, predviđaju prolongiranje dospjelih postupaka ponovne kategorizacije (rekategorizacija) smještajnih objekata iz nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma po službenoj dužnosti sve do 1.1.2021. godine.

Prema službenim podacima Odsjeka za ugostiteljstvo za 2020. godinu, za rekategorizaciju su dospjela 23 objekta, a ukupan iznos takse za dospjele rekategorizacije iznosi 34.500 KM. Svrha ove mjere je da se obaveze hotelijera za plaćanje takse prolongiraju na 2021. godinu. 

Ostale mjere uključuju nastavak saradnje s međunarodnim institucijama i organizacijama s ciljem unaprjeđenja turističko-ugostiteljskog sektora, praćenje smjernica i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske turističke organizacije i Evropske komisije, te informisanje turističko-­ugostiteljskog sektora o njima. 

Također, predviđena je i intenzivnija saradnja sa subjektima koji se bave promocijom bosanskohercegovačke turističke ponude s ciljem regionalne promocije domaćeg turizma, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti