Mersiha Beširović: Krajnje je vrijeme da političari počnu brinuti o radnicima

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mersiha Beširović: Krajnje je vrijeme da političari počnu brinuti o radnicima

Pandemija virusa COVID pokazala je koliki dio tereta svih promjena u društvu nose upravo radnici i radnice u sektoru trgovine.

12.06.2020. 08:56 / Izvor: Akta.ba

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH je jedan od rijetkih sindikata u Bosni i Hercegovini koji vrlo jasno stoji iza ubjeđenja da sindikat mora biti neovisan od svih utjecaja, pa tako i političkih. Svoju neovisnost STBIH upravo duguje ogromnoj podršci iz međunarodnog sindikalnog pokreta i saradnji sa sindikatima nordijskih zemalja.  

Pandemija virusa COVID pokazala je koliki dio tereta svih promjena u društvu nose upravo radnici i radnice u sektoru trgovine, a najveća zasluga da to ne ostane skriveno od javnosti ima upravo STBIH kao jedini sindikat koji je vrlo hrabro i aktivno stao iza prava i interesa svojih članova, ali i radnika i radnica u ovom sektoru uopće. 

"Svjesni smo da i pored toga što je naš osnovni princip ostati neovisni od političkih utjecaja stranaka, moramo ostvariti dijalog sa njima jer promjene koje želimo osigurati za radnike i radnice u ovom sektoru nemoguće je sprovesti bez jasne političke volje.  U našim dosadašnjim kontaktima predstavnici pojedinih stranaka su odgovarali na naše pozive za saradnju, ali se u tom smislu nije otišlo dalje od deklarativne podrške i generalne spremnosti na razgovor bez konkretnih inicijativa. Sada želimo jasno istaći sve one koji su spremni interese i prava radnika kontinuirano uključiti u svoje istupe, prijedloge i na taj način odati zasluženo priznanje svima onima koji svoju egzistenciju ostvaruju u ovom najdinamičnijem sektoru", naglašava Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

U nastojanju da pokrene socijalni dijalog sa svim relevantnim institucijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, STBiH kreće u još jaču i progresivniju borbu, sa ciljem da se zaštite prava radnika i depolitizira svaki oblik kršenja radničkih prava. U toj borbi, STBiH insistira na stvarnim i učinkovitim rješenjima, sigurnom radu, zaštiti prava svih radnica i radnika, bezbijedan i bolje plaćen posao, slobodnom danu za praznike, jednostavno radu dostojnom čovjeka.

"Pokucat ćemo na vrata svih političkih stranaka u BiH! Sa nekima od njih smo obavili sastanke na kojima smo uspjeli dogovoriti saradnju kroz upućivanje inicijativa na federalnom parlamentu, zahtijevali smo daleko progresivniju uključenost i socijalni dijalog, involviranost i pritisak javnosti u zagovaranju osnovnih prava radnika i radnica trgovine i uslužnih djelatnosti. Skrenuli smo im pažnju da našu šutnju i podređenost bilo koje vrste, bilo kome od njih, ne mogu kupiti ni na koji način, da smo jedan od rijetkih sindikata u zemlji koji nije ispolitiziran, ali da ćemo javno pohvaliti i u našim obraćanjima javnosti isticati svaku njihovu inicijativu i svaku vrstu pomoći, bilo kojoj stranci pripadali. Imamo još posla, trebamo se sastati sa svim predstavnicima političkih stranaka, svima ćemo dati priliku da jasno i konkretno pokažu da li su i koliko spremni početi konačno raditi za radnike i radnice u realnom sektoru koji je nosilac BH ekonomije i uvjet za održiv sistem", dodaje Beširović.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH u saradnji sa Samostalnim sindikatom šumarstva, prerade drveta i papira BiH 30. juna organizira event pod nazivom "Ko se u politici brine za radnike", na kojeg će pozvati i poslodavce, nevladine i međunarodne organizacije, ekonomske stručnjake, predstavnike ambasada i medije. Na ovaj način, oba sindikata žele skrenuti pažnju javnosti na uvjete u kojima radi njihovo članstvo, da su svojoj borbi za njihova prava usamljeni i da im je potrebna podrška najviše onih koji predlažu i usvajaju zakone, ali i razumijevanje  poslodavaca, kao i svih onih koji na bilo koji način mogu osigurati bolje uvjete rada i zadržati naše građane u ovoj zemlji.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti