Svjetska premijera nove bh. jahte 4. i 5. jula u Sarajevu

27.06.2020. 10:23 / Izvor: Oslobođenje
Svjetska premijera nove bh. jahte 4. i 5. jula u Sarajevu

Luksuzna jahta koju je kreirala domaća pamet, a koja je najbolja u svojoj klasi u svijetu, biće izložena 4. i 5. jula ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bi

Svjetska premijera novog modela jahte, koji je proizvela firma Derubis Yachts iz Viteza, održaće se u Sarajevu. Sarajlije, ali i svi Bosanci i Hercegovci, 4. i 5. jula ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH moći će vidjeti luksuznu jahtu koju je kreirala i napravila domaća pamet, za koju se vjeruje daje najbolja u svojoj klasi u svijetu.

Svjetsko, a naše

Prema riječima Denisa Kraljevića, vlasnika brodogradilišta u Vitezu, prvi put u povijesti brodogradnje u svijetu će biti predstavljen luksuzni brod u jednom gradu koji nije na moru, uz mogućnost posjetiocima da mogu u njega ući.

Priča o brodogradilištu u srcu Bosne, o uspješnom nastupu firme na međunarodnom sajmu nautike Hamburg ancora Yachtfestival u Njemačkoj, na kojem je predstavljena prva proizvedena jahta u BiH, dužine 12, širine 4,4 i visine 5,7 metara, jedna je od najljepših i najpozitivnijih priča u 2019. godini u našoj zemlji. Denis Kraljević, rođeni Riječanin, i izabranica nj egovog srca LejlaKraljević (djevojačko Dajić) iz Viteza, šokirali su mnoge idejom da grade luksuzne brodove u srednjoj Bosni. Cijela priča je krenula iz ljubavi, a kasnije se razvila kao realnost.

"Nakon godinu dolazi veća, bolja, modernija i luksuznija jahta. Budući da ove godine neće biti sajmova nautike u svijetu, ovo je prilika da pokažemo naš proizvod u svojoj državi, u nj enom glavnom gradu, da nam dođu u goste novinari iz nautičke branše iz cijelog svijeta. Želimo da se vidi to naše čudo", istakao je Kraljević.

Napomenuo je da su iskoristili priliku da pokažu drugu sliku Bosne i Hercegovine, da imamo nešto što može ići rame uz rame sa najboljim svjetskim proizvođačima u toj klasi brodova.

Ova luksuzna jahta duga je 14, široka 4,5 i visoka šest metara. Na tri je sprata. Pravljena je za deset odraslih osoba, sa četiri kupatila i bazenom.

"To je veliki brod. Biće to veliko inženjersko umijeće na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH, mjestu na kojem se često iskazivalo nezadovoljstvo ljudi, gdje želimo sada demonstrirati silu znanja i umijeća", rekao je Denis Kraljević, koji za sebe veli da je bio dirigent uhodane ekipe stručnjaka iz sedam bh. gradova, te da mu je bilo zadovoljstvo raditi sa njima.

Kraljević je siguran da ih u budućnosti očekuje puno posla i više ovakvih i sličnih projekata.

"Da budete najbolji na svijetu, potrebne su vam tri stvari: stabilna politička situacija u državi, radnici koji znaju i hoće raditi, koji nisu preskupi i dobra ideja. Mi imamo dvije stvari, radnike i ideju. Kada bi netko razumio da nam ovo stanje, nefunkcioniranje države, donosi ogromnu ekonomsku štetu i kad bi mogao smiriti situaciju, barem da mi koji nešto znamo pokažemo kakva bi država trebala biti, mislim da nikome nakon toga ne bi palo na pamet da više zavada narod, već bi napravio daše napokon složi, da bude nešto od naše države i od naših života, ustvrdio je Kraljević. 

Moderna ekonomija, veli Kraljević, ne treba isključivo novce, nego dobre ideje i nekoga ko će to voditi. Tvrdi da, ako čovjek ima karakter da želi stvarati, onda se sve lakše završi.

"Neko ko misli samo od danas do sutra ne može napraviti ništa", poručuje.

Prodajna mreža

"Nećemo ići u razvoj novih modela bar sljedećih pet godina. Radićemo eksploataciju onog što smo stvorili i širiti prodajnu mrežu, iako smo već sad prisutni sa prodajnom mrežom u skoro svim zemljama svijeta. Svugdje ima naših ljudi koji se nude da budu ambasadori ovih proizvoda. Naš problem će uvijek biti kako više proizvesti. Bit će lakše prodati", naglasio je Denis Kraljević.     

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti