Dodjela koncesije: Prvi korak ka eksploataciji rude hroma kod mjesta Duboštica

06.07.2020. 11:45 / Izvor: Akta.ba
Dodjela koncesije: Prvi korak ka eksploataciji rude hroma kod mjesta Duboštica

Istražno-eksploataciono područje "Duboštica-Tribija" čini jedno područje površine cca 1063 ha.

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona raspisalo je javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine hroma na području "Duboštica-Tribija", Općina Vareš, saznaje Akta.ba.

Istražno-eksploataciono područje "Duboštica-Tribija" čini jedno područje površine cca 1063 ha.

Kako se navodi u pozivu, koncesionaru se pruža mogućnot da realizuje projekat, zasnovan na predmetu koncesije, i to istraživanje i esploatacija mineralne sirovine hroma na navedenom lokalitetu, te se na taj način omogućava značajna realizacija proizvodnje za ekonomski i privredni razvoj Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju domaća i strana pravna lica koja su registrovala firmu u Bosni i Hercegovini i imaju registrovanu djelatnost iz područja građevinarstva i/ili rudarstva.

Vrijeme koncesije je 30 godina, ali je koncesionar dužan početi sa istraživanjima u roku od jedne godine od dana potpisivanja Ugovora o koncesiji.

Krajnji rok za podnošenje ponuda je 07.08.2020. godine.

Inače, hrom je sjajnobijeli metal veoma otporan na koroziju, a koristi se kao spoljašnji sloj koji pokriva čelične elemente, popravljajući njihov izgled i štiteći ih od korozije.

O bogatom nalazištu hroma u sjevernoj BiH pisalo je 2011. godine, kada je britanska kompanija "Easter Miningl" objavila je da je pronašla veliko nalazište vrijedno nekoliko stotina miliona eura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti