Između ponosa i barijera: Za proizvodnju jahti ključna infrastruktura kvaliteta

07.07.2020. 13:12 / Izvor: Akta.ba
Između ponosa i barijera: Za proizvodnju jahti ključna infrastruktura kvaliteta

Sistem infrastrukture kvaliteta u BiH je veoma loše razvijen i umjesto da olakša poslovanje više predstavlja barijeru domaćim kompanijama

Povodom svjetske premijere novog modela, jahte Derubis 44 Fly, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, Mirsad Jašarspahić, posjetio je Denisa Kraljevića, vlasnika kompanije Derubis Yachts i čestitao na impozantnom uspjehu bitnom za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Tom prilikom razgovarano je i o aktuelnim pitanjima u poslovanju, obzirom da se ovim otvara jedno potpuno novo poglavlje u privredi Bosne i Hercegovine, gdje ključnu ulogu prema navodima Kraljevića ima infrastruktura kvaliteta pružanja usluga kompanijama u oblasti laboratorijskih ispitivanja (ocjenjivanja usklađenosti), standardizacije, akreditacije i mjeriteljstva, kao i kontrola tržišta kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi, životinja i okoliš. 

Jašarspahić je također potvrdio i još jednom istaknuo da je uticaj infrastrukture kvaliteta na razvoj, proizvodnju i certificiranje finalnog proizvoda fundamentalan, a samim tim i od ogromnog značaja za razvoj i konkurentnost kompanija, posebno izvozno orijentisanih.

"Međutim, sistem infrastrukture kvaliteta u BiH je veoma loše razvijen i umjesto da olakša poslovanje više predstavlja barijeru domaćim kompanijama, zbog čega industrijski sektor trpi značajne posljedice. Iako je doneseno osnovno horizontalno zakonodavstvo, samo neki od ovih propisa se provode na adekvatan način. U određenim područjima (npr. tehnički propisi i ocjena usklađenosti) ne primjećuje se gotovo nikakav napredak", navodi Jašarspahić.. 

Napominje da ovakva nepovoljna dešavanja po sistem infrastrukture kvaliteta u BiH su u oštrom kontrastu s zemljama u susjedstvu (Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom,..), koje uveliko nadograđuju postojeće sisteme.

"U ovako lošem poslovnom ambijentu domaće kompanije nemaju odgovarajuću pomoć sistema infrastrukture kvaliteta u BiH, što im je posebno potrebno prilikom izvoza, te umanjuje njihovu konkurentnost na regionalnim tržištima", ističe on.

Smatra da bi u vezi sa navedenim problemima u ovoj oblasti, najbitnije bilo donošenje Strategije razvoja infrastrukture kvaliteta na nivou Vijeća ministara BiH, kojom bi se indicirali svi problemi i predložila odgovarajuća rješenja, omogućilo korištenje EU fondova za unapređenja u ovoj oblasti, te potpisivanje ACAA sporazuma (Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products) sa EU u određenim oblastima metalne i elektro  industrije.

"S obzirom da je Zakon o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanje usklađenosti temeljni pravni akt za sistem infrastrukture kvaliteta u BiH, potrebno je da ga Vijeće ministara BiH u potpunosti implementira, posebno u segmentu preuzimanja direktiva EU, što bi značajno doprinijelo unapređenju poslovnog ambijenta", zaključuje Jašarspahić.

Podsjetimo, u Sarajevu je, na Trgu Bosne i Hercegovine, proteklog vikenda je bosanskohercegovačka kompanija Derubis Yachts d.o.o. iz Viteza upriličila svjetsku premijeru novog modela, jahte Derubis 44 Fly, koja je u potpunosti proizvedena u Bosni i Hercegovini

Jahta Derubis 44 Fly je duga 14 metara, široka 4,5 metra i visoka 6 metara.  Prostire se na tri sprata, sa četiri kabine, četiri kupatila, salonom od 18 kvadrata, mostom od 20 kvadrata, palubom od 8 kvadrata i panoramskim prozorima. Za dodatni komfor, na jahti je smješten i bazen za 6 osoba, lounge namještaj i drugi slični luksuzni detalji za 12 osoba. 

Dizajner i arhitekta je Denis Kraljević, ujedno i vlasnik kompanije Derubis Yachts.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti