Od septembra u pogonu fabrika za pocinčavanje "Dobojinex"

08.07.2020. 13:09 / Izvor: SRNA
Od septembra u pogonu fabrika za pocinčavanje 'Dobojinex'

Ćosić, koji je iz opštine Usora, pozvao je i druge investitore da ulažu u Doboj.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetio je danas Fabriku za pocinčavanje "Dobojinex" iz Rudanke, koja će od septembra početi sa radom i zapošljavati 150 radnika, i najavio podršku Vlade Srpske i Investiciono-razvojne banke da bi bila okončana kompletna investicija od 12.000.000 KM.

Petričević je rekao novinarima da je Vlada Srpske spremna da ponudi određen vid kreditne pomoći iz Garantnog fonda, a po zahtjevu suvlasnika ovog preduzeća, da bi bila okončana kompletna investicija u koju je uloženo 12.000.000 KM.

"Kreditne linije koje su otvorene od Garantnog fonda mogu da budu jedan od pokretača privrede, od ovakvih novoosnovanih, pa do svih drugih kojima su potrebna sredstva za pokretanje poslovne aktivnosti u ovom vremenu", istakao je Petričević.

On je najavio da se za petnaestak dana na tržištu trebaju pojaviti kreditne linije Garantnog fonda, i to 30.000 KM za mala preduzeća, 100.000 KM za srednja i 250.000 KM za velika preduzeća.

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da su investitorima na raspolaganje stavili sve svoje kapaciteta od kako su upoznati o ovom projektu.

Ističući značaj ove cinkaone za Doboj i za Republiku Srpsku, Vrhovac je naglasio da će pokretanjem proizvodnje "Dobojinex" biti u rangu pet najvećih na Balkanu.

"Stavili smo se na raspolaganje - savjetovanjem, omogućavanjem svojih finansijskih sredstava koja bi bila potrebna za završetak ove cinkaone", naveo je Vrhovac.

Predstavnik "Dobojinexa" Dragan Đuranović istakao je da je riječ o fabrici za toplotno pocinčavanje metalnih konstrukcija koja u septembru treba da bude puštena u pogon.

"Planiramo da za mjesec dana uposlimo 102 radnika u trenutno dvije smjene", rekao je Đuranović i naveo da će pogon u narednom periodu biti organizovan brigadno u četiri smjene, sa dodatnih 45 radnika.

On kaže da nemaju problema sa odabirom radne snage s obzirom na to da se naslanjaju na projekat zapošljavanja nekadašnjih radnika koji imaju neophodno iskustvo za ovu djelatnost.

Đuranović je rekao da će njihovi proizvodi biti plasirani na tržište BiH i zemalja regiona, ističući da zahvaljujući reputaciji koju je nekadašnja dobojska cinkaona imala u bivšoj Jugoslaviji već imaju upite za saradnju preduzeća sa Bliskog istoka.

Jedan od ukupno pet suvlasnika "Dobojinexa" Mijo Ćosić rekao je da je cinkaona najprofitabilnija investicija i grana u metalskoj industriji i najavio otvaranje novih pogona koji će se naslanjati na cinkaonu.

Ćosić, koji je iz opštine Usora, pozvao je i druge investitore da ulažu u Doboj.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Vlado Blagojević izrazio je zadovoljstvo zbog novih zapošljavanja i obnavljanja rada cinkaone u Doboju koja je nekada bila najveća na Balkanu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti