Ozvaničena namjera gradnje biciklističke staze Sarajevo – Pale

09.07.2020. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Ozvaničena namjera gradnje biciklističke staze Sarajevo – Pale

Projekat će predstavljati jednu značajnu, novu ponudu turističkih kapaciteta Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

U prostorijama Delegacije Evropske unije u Sarajevu jučer je potpisan Sporazum o saradnji za razvoj nove biciklističke staze između Sarajeva i Pala između Grada Sarajeva, Opština Sarajevo Stari grad, Istočni Stari grad i Pale. Domaćin potpisivanja ovog Sporazuma i inicijator projekta je bio šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler. 

Sporazum o saradnji su potpisali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnik Opštine Pale Boško Jugović, načelnik Opštine Istočni Stari grad Bojo Gašanović i predstavnik Opštine Stari grad koji su ovom prilikom istakli zadovoljstvo zbog mogućnosti zajedničke saradnje i rada na povezivanju ovih gradova. Sporazum će omogućiti izradu studije izvodljivosti za izgradnju biciklističke staze Sarajevo – Pale, koja će značajno doprinijeti unapređenju turističke ponude i uvezivanju ovih lokalnih zajednica.

Nakon potpisivanja Sporazuma Ambasador Sattler se zahvalio potpisnicima na saradnji sa Evropskom unijom u BiH. "Projekat će pružiti novu turističku ponudu ne samo za građane Sarajeva i Pala, već i turiste  koji dolaze u  BiH. Saradnja između gradova i entiteta je veoma značajna i ovo je potvrda da se mnogo može postići  kada se udruže snage. Mnogo toga se još mora uraditi, a posebno na izradi Strategije turizma na nivou cijele zemlje, koja će omogućiti korištenje sredstava Evropske unije za ovaj sektor", izjavio je ambasador Sattler.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je bio prisutan na ceremoniji potpisivanja i tom prilikom izjavio: "Raduje me implementacija ovog projekta i smatram da je to dobar model povezivanja opština iz Republike Srpske i Federacije BiH. Projekat će predstavljati jednu značajnu, novu ponudu turističkih kapaciteta Istočnog Sarajeva i Sarajeva. Moramo razvijati naše turističke kapacitete, jer turizam može biti važna privredna grana u BiH. Međunarodna zajednica je pokazala da želi biti uključena u razvoj turizma u BiH i  radujem se partnerstvu sa Evropskom unijom na izradi strateškog okvira razvoja turizma u BiH".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti