Visoko u projektu prekogranične saradnje povećanja energo i vodne efikasnosti

16.07.2020. 09:14 / Izvor: Akta.ba
Visoko u projektu prekogranične saradnje povećanja energo i vodne efikasnosti

Realizacija projekta značajna je za vodovodni sistem Grada Visoko.

U Gradskoj upravi održan je sastanak kojem su prisustvovali gradonačelnica Amra Babić, šef Odsjeka za komunalne poslove i zaštitu okoline Evvel Žutić, direktor JKP “Visoko” Hasan Prelić, tehnički direktor JKP ”Visoko”  Dino Delibašić, Šejla Mahmutović ispred Centra za energiju, okolinu i resurse, te Dževad Koldžo u ime firme Water Loss Sarajevo, koji su angažovani na projektu “Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja”

Kako je rekao Dževad Koldžo, projekat uključuje oko 70 općina i gradova u Crnoj Gori i BiH, među njima su i  pilot općine/gradovi kojima će se posvetiti posebna pažnja. Iz Bosne i Hercegovine, projekat obuhvata Visoko i Foču-Ustikolinu, dok iz Crne Gore to su Kotor i Herceg-Novi. U  vodovodnim preduzećima ovih će se provesti sveobuhvatna akcija smanjenja gubitaka vode kao i povećanja energetske efikasnosti, ta preduzeća će dobiti  vrijednu opremu za mjerenje i detekciju gubitaka koju će moći poslije da koriste samostalno jer će biti obučeni za to.

Realizacija projekta značajna je  za vodovodni sistem Grada Visoko. Tehnički direktor JKP “Visoko” Dino Delibašić istakao je da je jedna od glavnih stvari smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži, što je JKP “Visoko”  do sada vrlo dobro radilo. Projekat druge faze vodosnabdijevanja, odnosno rekonstrukcije gradske vodovodne mreže je priveden kraju, tako da će ova detekcija gubitaka, koja je i ranije rađena, pokazati koliko dobro je to napravljeno.

Na sastanku prisutni  su upoznati sa detaljima projekta, odnosno aktivnostima koje će se provoditi u narednom periodu, te će se imenovati tim koji će raditi u ime JKP ”Visoko” zajedno sa konsultantima na ovom projektu. Implementacija projekta očekuje se naredne dvije godine, a prve aktivnosti očekuju se u septembru tekuće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti