Subvenciju polovine martovske plate dobilo 5.000 radnika u ZDK-u

18.07.2020. 08:04 / Izvor: Fena
Subvenciju polovine martovske plate dobilo 5.000 radnika u ZDK-u

U toku je obrada pristiglih zahtjeva za odobravanje subvencije u punom iznosu minimalne plate za mjesec april, uključujući i obavezne provjere kod Porezne uprave te Uprave za indirektno oporezivanje.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je posljednju odluku o odobravanju subvencije u visini polovine minimalne plate za mjesec mart privrednim subjektima u ovom kantonu kojima je zbog pandemije koronavirusa bio zabranjen rad na osnovu naredbi Federalnog štaba Civilne zaštite, saopćila je Pres-služba ZDK.

Sedamnaestom odlukom je obuhvaćeno 850 uposlenih u 67 pravnih i 94 fizička lica. Radi se o subjektima koji su izmirili obaveze po osnovu poreza i doprinosa, ali su na javni poziv dostavili nepotpune prijave, tako da je Ministarstvo za privredu omogućilo ovim firmama da u naknadnom roku kompletiraju dokumentaciju i ostvare pravo na subvenciju.

"Usvajanjem ove odluke, završili smo obradu svih dostavljenih zahtjeva za odobravanje subvencije polovine minimalne plate za mjesec mart. Subvenciju je dobilo ukupno 5.000 radnika zaposlenih u 1.702 privredna subjekta, a Ministarstvo za privredu je za ovu interventnu mjeru izdvojilo milion maraka sa ESCROW računa", rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

U toku je obrada pristiglih zahtjeva za odobravanje subvencije u punom iznosu minimalne plate za mjesec april, uključujući i obavezne provjere kod Porezne uprave te Uprave za indirektno oporezivanje.

Očekuje se da će kantonalna Vlada ubrzo donijeti prve odluke o odobravanju ove subvencije s obzirom na to da je obrada zahtjeva ubrzana zbog toga što privredni subjekti nisu imali obavezu da ponovo dostavljaju veći dio dokumentacije tražene putem prethodnog javnog poziva.

Premijer Kantona Mirza Ganić naglašava da je Vlada donesenim interventnim mjerama za pomoć privredi ispunila obećanje dato privrednicima u jeku pandemije koronavirusa.

"U segmentu podrške privredi pokazujemo i dokazujemo da se borimo za svako radno mjesto i mi danas već razmišljamo o novim poticajima za privredu kako bismo održali likvidnost poslovnih subjekata te kako bismo im pomogli da budu konkurentni na tržištu, a sve u cilju cirkulacije novca i što boljeg rada privrede, a s druge strane i što boljeg punjenja budžeta", rekao je Ganić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti