Opština Sokolac na 44. mjestu u BiH po lokalnom indeksu otvorenosti

03.08.2020. 12:59 / Izvor: Akta.ba
Opština Sokolac na 44. mjestu u BiH po lokalnom indeksu otvorenosti

Prema navedenom istraživanju opština Sokolac zauzela je odlično 44. mjesto sa procentom 38.78 posto.

Udruženje građana "Zašto ne" obavjestilo je javnost o rezultatima Lokalnog indeksa otvorenosti u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, koji mjeri otvorenost, transparentnost i odgovornost jedinica lokalne samouprave u prema građanima/kama.

Tokom istraživanja, ispitano je u prosjeku oko 80 indikatora. Istraživanje je provedeno putem analize zvaničnih web-stranica institucija, uklјučujući ispitivanje tipa, obima, forme i učestalosti objavlјivanja podataka na zvaničnim sajtovima, anketnog upitnika kojim su ispitane institucionalne prakse u navedena četiri principa i analize pravnih propisa kojima je regulisan aspekti otvorenosti lokalne vlasti.

Istraživanje je provedeno na svim jedinicima lokalne samouprave u BiH, njih 145, a otvorenosti se mjeri na osnovu četiri principa: transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost.

Prema navedenom istraživanju opština Sokolac zauzela je odlično 44. mjesto sa procentom 38.78%, što je svrstava u najbolјe rangiranu opštinu od šest gradskih opština Istočnog Sarajeva.

"Istraživanjem se nastojalo ukazati na klјučne probleme koji su identifikovani te ponuditi smjernice za njihovo prevazilaženje. U narednom periodu nastojaćemo da otklonimo postojeće nedostatke i implementiramo date preporuke, a kako bi u narednom ciklusu istraživanja, koji počinje tokom avgusta mjeseca, ostvarili još bolјe rezultate", navode iz Opštinske uprave Sokolac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti