Ukloniti manjkavosti programa za davanje u zakup državnog zemljišta

05.08.2020. 10:48 / Izvor: SRNA
Ukloniti manjkavosti programa za davanje u zakup državnog zemljišta

Problem davanja u zakup javnog zemljišta na području bit će riješen otklanjanjem manjkavosti programa.

Predsjednik Vlade Posavskog kantona Đuro Topić je, nakon sastanka sa predstavnicima poljoprivrednika iz Odžaka, rekao da će problem davanja u zakup javnog zemljišta na području te opštine biti riješen otklanjanjem manjkavosti programa za te namjene, koji je sastavila opština.

Topić je rekao novinarima da je sa predstavnicima odžačkih poljoprivrednika dogovoreno da program bude izmijenjen u narednih 10 dana, kako bi bili stečeni uslovi za raspisivanje javnog poziva za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta, za koje je istekao desetogodišnji ugovor prethodnom zakupcu.

"Očekujemo da javni poziv bude raspisan i za preostalo državno zemljište koje se nalazi na području opštine Odžak, a koje do sada nije bilo ni pod kakvim ugovorom. Imamo obećanje načelnika da je i to zemljište uneseno u Program i da će biti predmet javnog poziva", rekao je Topić.

Predsjednik Udruženja "Žito" iz Odžaka Đuro Kopačević rekao je da se Program može izmijeniti za 48 sati, ali da se plaši da će se taj posao razvući na pet godina.

On je poručio da će odžački poljoprivrendici nastaviti proteste dok problem ne bude riješen.

Privrednici sa područja Odžaka već nekoliko dana protestuju zahtijevajući od Vlade Posavskog kantona da im omogući da obrađuju državno zemljište za koje je istekao ugovor o zakupu, jer smatraju da na to imaju preča prava, s obzirom na to da su njihovi preci bili vlasnici te zemlje prije nacionalizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti