Vlada FBiH donijela odluku o povećanju penzija za 2,8 posto

05.08.2020. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH donijela odluku o povećanju penzija za 2,8 posto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela na današnjoj sjednici odluku da uveća penzije od septembra za 2,8 posto.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela na današnjoj sjednici odluku da uveća penzije od septembra mjeseca za 2,8 posto. Uvećanje će biti izvršeno retroaktivno za period januar-august 2020.

Kako se navodi u zaključku koji je danas usvojen, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje se zadužuje da izvrši usklađivanje penzija u visini zbira 50 posto procenta potrošačkih cijena i 50 posto procjene procenta porasta bruto domaćeg proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, u iznosu od 2,8 posto.

Zavod se zadužuje i da u skladu sa članom 16. a Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata uskladi penzije za 2020. godinu korisnicima prava iz člana 3. i člana 4. tačka 5. ovog zakona, a prema porastu indeksa potrošačkih cijena na godišnjem nivou u FBiH u prethodnoj godini, u iznosu od 0,6 posto.

Zavodu PIO se odobrava da izvrši usklađivanje vrijednosti općeg boda prema procentu porasta prosječne bruto plaće u FBiH u prethodnoj godini.

"Nakon što se na vrijednost općeg boda od 14,5 KM iz 2019. godine primijeni procenat usklađivanja od 4,5 posto izračunata vrijednost općeg boda za 2020. godinu iznosit će 15,15, KM. Zaključak o usklađivanju vrijednosti općeg boda i usklađivanje penzija za 2020. godinu koji je Vlada FBiH donijela na 232. sjednici održanoj 29.7.2020. godine stavlja se van snage", navodi se u zaključku Vlade FBiH.

Ovaj zaključak stupa na snagu danas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti