Neum pokreće inicijativu smanjenja upotrebe plastičnih proizvoda

07.08.2020. 10:21 / Izvor: Akta.ba
Neum pokreće inicijativu smanjenja upotrebe plastičnih proizvoda

Turizam je osnovna djelatnost na kojoj počiva razvoj Neuma, a očuvani okoliš preduvjet je koji privlači goste.

Kako bismo sačuvali okoliš, Neum pokreće inicijativu smanjenja upotrebe plastičnih proizvoda. Obzirom da su plastični predmeti praktični i u primjeni gotovo svuda, a veliki dio njih koristimo samo jedanput i potom ih bacamo, to uzrokuje velike probleme za okoliš i zdravlje.

Zbog zahtjevnosti prikupljanja i reciklaže nužno je korištenje plastičnih predmeta, po mogućnosti, svesti na najmanju moguću mjeru, zato moramo raditi na prevenciji.

Načelnik ističe: „Poboljšali smo odvoz komunalnog otpada na ruralnom području (nabavljeno je novo vozilo za odvoz otpada i određeni broj kontejnera čime je poboljšana pokrivenost područja), postavljeni su kontejneri za odvojeno sakupljanje otpada u gradu i sklopljen ugovor o odvozu odvojeno sakupljenih materijala iz Neuma. Upravo u tom smjeru djeluje ova inicijativa, potičući sve nas da damo svoj doprinos očuvanju okoliša.”

Planirane aktivnosti obuhvaćaju područja poboljšanja sakupljanja otpada na području naše općine, uvođenje sustavnog odvojenog prikupljanja i odvoza određenih otpadnih tokova na reciklažu, te jačanje svijesti i promociju djelovanja na sprječavanju nastanka otpada.

"Ovo je tek dio aktivnosti koje idu u smjeru poboljšanja upravljanja otpadom u našoj Općini, a koje se provode u sklopu projekta “Integrirano upravljanje otpadom i sprječavanje morskog otpada”, kojeg financira njemačka Vlada a implementira giz. Sve ove aktivnosti imaju za cilj smanjiti pritisak na deponiranje otpada na odlagalištu, čime se ujedno i djeluje na troškove postupanja s otpadom", kazali su iz Općine.

Važnost ovog projekta za Neum prepoznali su i u HVK Jadran. Članovi kluba i treneri od danas će, u svrhu promocije podizanja svijesti o prednostima odvojenog sakupljanja i recikliranja otpada, posjetiti ugostiteljske objekte. Nadamo se da će oni u svom poslovanju pokušati smanjiti korištenje plastike i tako pridonijeti zaštiti i očuvanju okoliša.

Turizam je osnovna djelatnost na kojoj počiva razvoj Neuma, a očuvani okoliš preduvjet je koji privlači goste.

Projekt “Integrirano upravljanje otpadom i sprječavanje nastanka morskog otpada na zapadnom Balkanu” provodi se u regionalnoj suradnji u zemljama Jadranske regije, implementira ga giz a financira Vlada Savezne Republike Njemačke. Vrijednost projekta je 3.500.00,00 eura, a planirano vrijeme trajanja projekta je do 2022. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti