Opća bolnica: Šta je sa sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu?

07.08.2020. 12:55 / Izvor: Akta.ba
Opća bolnica: Šta je sa sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu?

Upravni odbor Opće bolnice u Sarajevu saopštio je da odbija prijedlog da novoformirani izolatorij na Bjelavama samostalno vodi ova zdravstvena ustanova

Upravni odbor Opće bolnice u Sarajevu saopštio je da odbija prijedlog da novoformirani izolatorij na Bjelavama samostalno vodi ova zdravstvena ustanova

Kako se navodi, doktor Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" upoznao je Upravni odbor ove ustanove o sastanku u Kantonu Sarajevo o aktuelnoj situaciji vezanoj za pandemiju Covid-19.

"Opća bolnica sa 1 infektologom i sa obimom posla , koji je impresivno uvećan od uvođenja novog načina rada, nije u mogućnosti samostalno da preuzme vođenje izolatorija na Bjelavama a da ne trpe pacijenti Kantona Sarajvo. Opća bolnica može samo da participira ,zajedno sa ostalim zdravstvenim ustanovama u zbrinjavanju kovid pozitivnih pacijenata a u drugim okolnostima ni kadrovski ni kapacitetom to nije u stanju. Upravni odbor odlučno odbija sve insinuacije i tendenciozne napade i optužbe koje stižu od menadžmenta Kliničkog centra zbog neformiranja izolatorija u krugu Opće bolnice", saopšteno je iz ove ustanove.

Navode da ovaj objekat nije vlasništvo Opće bolnice nego Zavoda za javno zdravstvo KS, te da poštuju preporuke i naredbe nadležnih, svog osnivača kao i Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva i sve vrijeme usko sarađuju s njima .

"Od Federalne Vlade i premijera Fadila Novalića u više navrata je traženo da se Općoj bolnici vrati bivša garnizona ambulanta i da se tu na vrijeme napravi izolatorij, za šta imamo pisanu dokumentaciju, ali odgovora nije bilo. Federalna Vlada je ovaj objekat dodjelila Zavodu za javno zdravstvo KS. Dakle, renoviranje i priprema bivše garnizone ambulante za izolatorij nije u nadležnosti Opće bolnice", poručeno je.

Također, Upravni odbor postavio je pitanje šta je sa sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM.

"I na kraju postavljamo pitanje popunjenosti Kliničkog centra i Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Upravni odbor Opće bolnice traži od svih učesnika u zdravstvenom sistemu da se ponašaju profesionalno i da ne unose nepotrebnu paniku među naše građanstvo", saopšteno je.

(Foto: BHRT)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti