Potrebna Strategija za razvoj elektromobilnosti u FBiH sa planom aktivnosti

10.08.2020. 12:43 / Izvor: Akta.ba
Potrebna Strategija za razvoj elektromobilnosti u FBiH sa planom aktivnosti

Poseban akcenat upućen je prema nadležnim ministarstvima za oblast građenja i prostornog planiranjav.

Udruženje za elektromobilnost, koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH i koje okuplja privredne subjekte iz sektora automobilske industrije, elektroindustrije, energetike, saobraćaja, zaštite okoliša, nafte i distribucije naftnih derivata, prisustvovalo je 12. redovnoj sjednici Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

U okviru predloženog Dnevnog reda, Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, Suada Penava, predsjednica Udruženja za elektromobilnost i Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH su uzeli aktivno učešće na tački broj 2. predloženog Dnevnog reda, a koja se odnosila na „Informacije o sektoru elektromobilnosti i prijedlog mjera i aktivnosti“.

Tom prilikom, Udruženje je iniciralo uspostavu regulatornog okvira i donošenje strateških dokumenata iz domena elektromobilnosti uz posebnu pažnju na definisanje uslova za pružanje usluga punjenja električnih vozila, tehničkih zahtjeva za punionice, tehničkih uslova za priključenje punionica na elektroenergetsku mrežu, te je predložena izrada Strategije razvoja elektromobilnosti u FBiH sa planom aktivnosti za realizaciju i Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH kao jednim od nosilaca ove aktivnosti.

S ciljem obezbjeđenja dodatnih prihoda za finansiranje projekata elektromobilnosti, preciznije u cilju poticanja nabavke električnih vozila za javne i privatne potrebe, te izgradnje javnih punionica,  predloženo je kroz javne konkurse Fonda za zaštitu okoliša FBiH razmotriti mogućnost izmjene Uredbe o posebnim naknadama za okoliš koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila.

Dodatno su tom prilikom  ispred Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH,  tražene informacije o statusu Prijedloga odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih vozila, upućenog Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz iniciranje aktuelizacije ranije započetih aktivnosti iz ovog domena.

Poseban akcenat upućen je prema nadležnim ministarstvima za  oblast građenja i prostornog planiranja na nivou FBiH i kantonalnim nivoima u pojednostavljenju postupaka gradnja punionica za električna vozila, preciznije u smislu definisanja punionice kao jednostavne građevine za koju nije potrebno odobrenje za građenje, i/ili kao opreme čije postavljanje predstavlja dopunu građevine (parkinga) koja je u skladu s njenom namjenom. Ovaj prijedlog upućen je obzirom da predstavlja veliku kočnicu u izgradnji punionica za električna vozila, jer je za izgradnju iste, prema trenutnoj zakonskoj regulativi potrebno ishodovanje građevinske dozvole, što usložnjava proceduru i sam postupak izgradnje.

Također, kod nadležnih ustanova i Zavoda  za planiranje inicirano je  da se kroz prostorne planove svih nivoa (nadležnosti federalnih, kantonalnih, gradskih, općinskih organa) obradi i aspekt infrastrukture za punjenje električnih vozila, odnosno planiranja prostora za električna vozila i punionice za njihovo punjenje prilikom izgradnje stambenih i drugih objekata.

Po okončanju 12. redovne sjednice Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fadila Novalića i ministra energije, rudarstva i industrije FBiH, Nermina Džindića  upućeni su usvojeni zaključci,  gdje se sektora elektromobilnosti tiče Zaključaka br.1. koji glasi: “Tražimo od Vlade FBiH da u plan svojih aktivnosti uvrsti i izradu Strategije za razvoj elektromobilnosti u FBiH sa planom aktivnosti njene realizacije. Obrazloženje: Elektromobilnost kao trend, nije na adekvatan način prepoznata i njen razvoj u FBiH opterećen je potrebom izrade ili izmjena u regulativi koja je trenutno na snazi.“

Privredna/Gospodarska komora i Udruženje za elektromobilnost pozdravljaju navedeni usvojeni Zaključak Odbora za energetiku rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao prvi i inicijalni koraka u razvoju sektora elektromobilnosti, te izražavaju potpunu spremnost da učestvuju kao nosioci aktivnosti izrade Strategije za razvoj elektromobilnosti u FBiH sa planom aktivnosti, kao i u slučaju izrade strategija: 1. Strategija razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u FBiH za period 2013.-2023. godine; 2. Strategija razvoja metalnog i elektro sektora FBIH za period 2016.-2025. godine; 3. Strategija razvoja drvne industrije FBiH za period 2016.-2025. godine; 4. Strategija razvoja industrije građevinskog materijala za period 2016.-2025. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti