Ajdinović: Inspekcijski organi će i u narednom periodu pojačano raditi

11.08.2020. 08:44 / Izvor: Fena
Ajdinović: Inspekcijski organi će i u narednom periodu pojačano raditi

Naglasio je da uvijek postoje modusi i mehanizmi kako bi inspekcijski nadzor i angažman poolicijskih službenika bio još efikasniji.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je jučer da će inspekcijski organi u narednom periodu pojačano raditi, iako je u protekla tri mjeseca, kao i ranije, urađen veliki posao.

"Na području Federacije BiH imamo 60 do 70 angažovanih sanitarnih inspektora, i tu govorim o kantonalnim gradskim, općinskim sanitarim inspektorima i nekoliko inspektora sa područja Federacije koji po ovlaštenju tokom svih ovih mjeseci obavljaju ove poslove. Izvršeno je gotovo 12.000 kontrola za predhodna tri mjesca, a donesno 1.500 rješenja o otklanjanju nedostataka. Što se tiče represivnih mjera, u tom periodu je doneseno više od 280 prekršajnih naloga sa finansijskim teretom od gotovo 500 hiljada KM prema privrednim subjektima koji se nisu pridržavali ovih mjera", izajvio je Ajdinović nakon sastanka u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu na kome je razmatrana aktuelna situacija, te poduzimanje daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja COVID-a-19.

Govoreći o angažmanu inspekcijskih organa tokom protekla dva i po mjeseca kazao je da se danonoćno radilo na 14 graničnih prelaza i dva međunarodna aerdoroma, Sarajevo i Tuzla. Pojasnio je da je sam inspekcijski nadzor u unutrašnjosti nakon prestanka stanje prirodne nesreće u FBiH prevashodno u nadležnosti kantonalnih inspekcijskih organa dodajući da to nije spriječilo Federalnu upravu za inspekcijske poslove da donese ovlaštenja prema dva farmaceutska, dva zdravstvena, dva inspektora za hranu, a u posljednjoj sedmici su ovlaštenja dali i za federalnog sanitarnog inspektora za unutrašnju kontrolu. 

"Dakle, radi se o nadležnosti kantonalih inspekcijskih organa, a mi smo stavili na raspolaganje i određeni broj veterinarskih i poljoprivrednih inspektora s ovlaštenjem direktora, da mogu vršiti kontrole i biti na dispoziciji i u koordinaciji sa kolegama iz kantonalnih inspekcija. Znamo da su sve oči uprte u inspekcijske i policijske organe na području FBiH i da veliki procenat mehanizama u kojima se vidi rješenje upravo u toj oblasti", dodao je Ajdinović.

Naglasio je da uvijek postoje modusi i mehanizmi kako bi inspekcijski nadzor i angažman poolicijskih službenika bio još efikasniji.

"Ne smijemo dočekati da u kantonalnim upravama, pa i Federalnoj imamo ljude na godišnjem odmorima i da određeni resori nisu pokriveni inspekcijskim nadzorom. Prioritet svih prioriteta je zaštita javnog zdravlje i sve ćemo tome podrediti u borbi protiv koropnavirusa", naveo je Ajdinović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti