Hitnim mjerama Vlada RS-a pokušava pomoći poljoprivredi

14.08.2020. 13:15 / Izvor: Federalna.ba
Hitnim mjerama Vlada RS-a pokušava pomoći poljoprivredi

Povećana proizvodnja, a smanjen plasman usljed pandemije korona virusa, ostavljaju nesagledive posljedice na domaću privredu.

Povećana proizvodnja, a smanjen plasman usljed pandemije korona virusa, ostavljaju nesagledive posljedice na domaću privredu. Suočeni sa niskom cijenom i nemogućnošću plasmana, povrtlari su i uništavali rod. Pojedini su spas potražili na tržnicama, no one su preplavljene robom iz uvoza. Prepušteni sami sebi zatražili su pomoć nadležnih. Mjerama Vlade RS-a predviđeno je smanjenje tržišnih viškova kroz ugovoren otkup i iznalaženje tržišta.

Iako se ovogodišnja proizvodnja odvijala u specifičnim uslovima, u posljednjih deset godina prinosi žitarica, ali i povrća i voća, nisu bili kao ove. No, to je stvorilo i tržišne viškove i problem plasmana

"Ne ide ni meso, ne ide ni mlijeko, ne ide ni povrće, ni voće. Sta će s ovim biti, ne znam. Mi poljoprivrednici smo jako nezadovoljni, ako država ne stane iza nas ovo će sve otići u veliki krah", kazao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

"Imamo problem sa zbrinjavanjem tih viškova, dobro je da imamo ne samo povećan prinos, nego i dobar kalitet tako da ti prinosi se mogu zbrinuti kroz pijace, prodaju u svježem stanju, ali i kroz preradu", pojasnio je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS-a Boris Pašalić.

Hitnim mjerama Vlada je donijela oluku o otkupu domaće sirovine. Kako povrća, tako i mesa. Farme su pred kolapsom, svinjogojstvo i uzgoj tovnih grla spasiće interventni otkup.

"Moja godišnja proizvodnja je 1.800 - 2.000 svinja, a ovim otkupom će oko 500 svinja biti obuhvaćeno, jer 200 komada mjesečni je plasman, a mjera traje tri mjeseca. To je velika pomoć nama poljoprivrednicima, ne treba da zaradimo na ovoj mjeri, nego da zadržimo proizvodnju da budemo bar na nuli", dodao je farmer Slobodan Petrić.

"Mi intervenišemo na način da podržavamo mesoprerađivače da otkupe domaću junad i domaće svinje i biće 6.000 junadi  i 10.000 svinja otkupljeno. Vode se i pregovori oko smanjenja uvoza, a imamo i informaciju da partneri iz Turske su ovih dana u Srbiji i očekujemo njihov dolazak u BiH", zaključio je ministar Pašalić.

Samo na području Semberije, na govedarskim farmama, u ovom trenutku postoji oko 12.000 tovnih grla, koje čekaju na otkup. Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ranije je najavljeno da će preduzeti sve mjere na zaštiti domaće proizvodnje, kako bi se ublažile posljedice nastale usljed pandemije koronavirusa, te da će sa kupcima iz Turske pregovarati o povećanju izvozne kvote mesa sa 3.000 na 5.000 tona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti