Iznesen prijedlog: Hoće li uvoznici mesa otkupiti sav višak domaće proizvodnje

17.08.2020. 15:18 / Izvor: Fena
Iznesen prijedlog: Hoće li uvoznici mesa otkupiti sav višak domaće proizvodnje

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se danas s uvoznicima svježeg i rashlađenog mesa u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se danas s uvoznicima svježeg i rashlađenog mesa u BiH i zamolio ih da u narednih 30 dana prestanu uvoziti meso i otkupe višak domaće proizvodnje.

Košarac je nakon sastanka u Sarajevu rekao da je njegov prioritet zaštita domaće proizvodnje i ljudi koji se bave primarnom proizvodnjim, kao prerađivačkih kapaciteta, te da u ovom trenutku, kao posljedica pandemije koronavirusa, BiH ima oko 7.000 tovnih bikova viška.

"Činjenica je da naši primarni poljoprivredni proizvođači imaju problem. Smatram da je veoma važno razumjeti ljude koji se bave primarnom proizvodnjom, prerađivačkim kapacitetima i nastaviti u domenu ustavnih nadležnosti sa podrškom. Činjenica je da je koronavirus ostavio posljedice i da imamo oko 7.000 tovnih bikova viška. Zamolio sam prerađivače, klaoničare u BiH koji otkupljuju i koji uvoze svježe i rashlađeno meso, da to prestanu raditi 30 dana i da kapacitete usmjere na otkup domaće poljoprivredne proizvodnje. Uvjeren sam da će oni to uraditi, a na taj način ćemo smanjiti viškove u BiH, omogućiti razvoj kapaciteta prerađivačkih djelatnosti i omogućiti tjesniju saradnju te dvije komponente", kazao je Košarac.

Očekuje da će se u narednih sedam dana nastaviti vanjskotrgovinski promet sa Turskom, što će također uticati na smanjenje viškova proizvodnje tovne junadi u BiH, a kao dugoročnu mjeru za rješenje ovog problema naveo je otvaranje novih tržišta, spomenuvši EU.

"Razgovarao sam više puta sa ambasadorom Sattlerom o toj temi i dobio uvjerenje da će se to razmatrati kada dostavimo adekvatno popunjene upitnike. Imamo model koji je za nas veoma dobar, a to je da omogućimo našim kapacitetima za primarnu proizvodnju uvoz junadi iz Evropske unije, a prilika je da ih vratimo kroz meso ili utovljene bikove i naravno kroz mogućnost implementacije mnogih ugovora", rekao je Košarac.

Također razgovarano je i o mogućnosti da mjere ne daju željene razultate i tada bi se, kako je rečeno,  razmatralo uvođenje dodatnih finansijskih obaveza na uvoz svježeg i rashlađenog mesa, čime bi ostavili mogućnost da se razvijaju primarna proizvodnja i prerađivački kapaciteti na temelju ugovora koje potpišu s bh. poljoprivrednim primarnim proizvođačima.

U narednim danima Košarac će razgovarati s velikim trgovačkim centrima u BiH, kojima će biti jasno iznesen stav da domaća proizvodnja treba biti zastupljena u procentu blizu 50 posto, što bi bio stimulans domaćim proizvođačima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti